Bilatu
Sartu
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Auzoak
      • Aiete-Miramon
      • Altza
      • Amara
      • Amara Berri-Loiolako Erribera
      • Añorga
      • Antigua
      • Bidebieta
      • Egia
      • Erdialdea
      • Gros
      • Ibaeta
      • Igeldo
      • Intxaurrondo
      • Loiola-Txomiñenea
      • Martutene
      • Morlans
      • Parte Zaharra
      • Ulia
      • Zubieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Eduki babestua
  • Astekaria
  • 20. urteurrena
  • Iritzia
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Komunitatea
  • Agenda
  • Gehiago
    • ATERKI
    • Jaiak
    • Adimena
    • Nor gara
    • Gure berri
    • Txoroskopoa
    • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Sartu

Zuloaga haur eskolako lapikoak fruitu eta barazki ekologikoz beterik daude

Xabier Etxabe
2011/09/30
Ekolapiko egitasmoak sukalde propioa duten hamar ikastetxeetara heldu nahi du ikasturte honetan Kalabaza, porru, patata, azenario eta bestelako barazki freskoz egindako purea zuten Zuloaga haur eskolako haurrek atzo bazkaltzeko. Denak Igeldoko Aristizabal baserritik jasotako barazkiak dira. Esneki eta ogia, berriz, Alegiko Aldaba baserritik ekartzen dituzte eta fruituak Nafarrotik. Zuloagan, lekuan lekuko eta garaian garaiko jaki ekologikoek bakarrik dute leku. Ekologia, osasuna eta landa garapena ardatz duen Ekolapiko izeneko egitasmoan dago Zuloaga haur eskola murgilduta. Donostiakoarekin batera, Oiartzungo Haurtzaro haur eskola, Andra Mendi ikastola eta Usurbilgo Udarregi haur eskolak egin dute bat elikadura ekologikoa haur eta gizartean hedatzea xede duen proiektuarekin. Iaz, denera, bertako barazki eta fruituekin egindako 511 menu banatu zituzten. Aurten, ordea, kopuru horrek gora egitea nahi dute. Ikasturte honetan Ekolapikoaren barruan beste hamar ikastetxe harrapatzea dute helburu. Kutxa Ekoguneko Mikel Insaustik azaldu duen bezala, sukalde propioa duten ikastetxe guztiak daude gonbidatuta ekimenean parte hartzera. Sukalde propioa izatea funtsezkoa dela dio Biolurreko Sabrina Patok, aurrez egindakoak janariak ekidite aldera. Proiektua zertan datzan xehetasun bila dabiltzanek, gainera, sortu berri duten webgune berrira –www.ekolapiko.com– jo dezakete. Bultzada eta indar handiagoa emateko, era berean, Pirritx, Porrotx eta Marimotsek parte hartzen duten abesti eta bideoa osatu dute. Porrotxen gomendioei jarraiki, sabela ondo elikatuz gero, «sentimendu goxoak, pentsamendu adimentsuagoak eta esku eta hanka arinagoak izango ditugu». Porrotxek dioena egia ote den frogatu nahi duten ikastetxeek Ekolapikoko sustatzaileren batengana –Cristina Enea Fundazioa, Kutxa Ekogunea, Biolur, Donostiako Udala, Behemendi, Manttangorri eta ENEEK– jo dezakete. Ekolapikoko arduradunak aurkezpena egitera hurbiltzen dira eskoletara eta eskaintzen duten otorduen diagnostikoa egiten dute. Ondoren, alternatiba ekologikoarekin alderatzen dute eta interesa dutenek bizpahiru hilabeteko proba egingo lukete. Erantzuna gustukoa bada, modu iraunkorrean ezarriko lukete. Garestixeagoa Mikel Insaustik jakinarazi duenez, jaki ekologikoekin lan egitea zertxobait garestixeagoa da. Hilabetean haur bakoitzak 7-8 euro gehiago ordaindu beharko lituzkeela zehaztu du. Biolurreko Sabrina Patok, bestetik, ikastetxe publikoetan egitasmoa barneratzeko duten zailtasuna agerian utzi du. Eusko Jaurlaritzaren dekretuz, ikastetxeak catering enpresa batekin lan egitera behartuta daudela azaldu du.

Azken egunetako irakurrienak

 

 

 

Donostiako azken berrien buletina

Donostiako azken berriak biltzen ditu hiru egunean behin.
Astelehen, asteazken eta ostiraletan iristen zaizu posta elektronikora.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 943-46 72 36
  • donostia@hitza.eus
  • Ametzagaña, 19 20012 Donostia
  • Nor gara
  • Publizitatea
Berriki Kudeaketa Aurreratua KUDEAKETA AURRERATUARI
DIPLOMA
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.