Bilatu
Sartu
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Auzoak
      • Aiete-Miramon
      • Altza
      • Amara
      • Amara Berri-Loiolako Erribera
      • Añorga
      • Antigua
      • Bidebieta
      • Egia
      • Erdialdea
      • Gros
      • Ibaeta
      • Igeldo
      • Intxaurrondo
      • Loiola-Txomiñenea
      • Martutene
      • Morlans
      • Parte Zaharra
      • Ulia
      • Zubieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Eduki babestua
  • Astekaria
  • 20. urteurrena
  • Iritzia
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Komunitatea
  • Agenda
  • Gehiago
    • ATERKI
    • Jaiak
    • Adimena
    • Nor gara
    • Gure berri
    • Txoroskopoa
    • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Sartu
Kultura

Ijitoen taloak eta sardina beteak

Mikel Goñi
2011/11/16
'Gusto gitano' liburuaren egileek harro aurkeztu dute bere lana.

'Gusto gitano' liburuaren egileek harro aurkeztu dute bere lana. (Argazkia: Mikel Goñi).

Romi Bidean elkarteak ‘Sabor gitano’ sukaldaritza liburua aurkeztu du; emakume taldeak Zumarragan eta Intxaurrondon gauzatutako elikadura tailerren emaitza ukigarria da errezeta bilduma. Gaurko Araba, Bizkaia eta Gipuzkoako  Ijito Herriaren eguna aukeratu du Romi Bidean elkarteak Sabor gitano sukaldaritza liburua aurkezteko. Emakume ijito eta payo talde honek aurrera eramaten dituen elikadura lantegien emaitza zuzena da errezeta bilduma, eta tradiziotik zein gaur egungo bizitzatik jasotako formulak jasotzen dituzte. Jone Lakabe Romi Bidean elkarteko arduraduna eta Silvana Jimenez presidentea pozik azaldu dira aurkezpenaren egunean. «Tailerretan zein errezeta bilduma egiten parte hartu duten guztiek poz handia sentitu dute liburua ikustean, ukitzean». Liburuaren zergatiaz galdetuta, taldeko emakumeak «protagonista» izango zituen zerbait egin nahi zutela adierazi dute arduradunek. Era berean, ijitoak direla nabarmentzeko Ijito Herriaren eguna aukeratu zuten aurkezpenerako. Liburu honetan bildutako errezetek, beste batzuen artean, ijitoen sukaldaritzaren bi ezaugarri nabarmentzen dute. Batetik, komunitate honek jateko garaian berezko usadioak dituela erakusten du Romi Bidean elkartearen bildumak. Bestetik, ijitoek bizi diren inguruko jaki eta edariak bere ohituretara bildu dituztela ikus daiteke errezeten osagai askori erreparatuta. Nahasketa horren adibide dira sukalde orri horien artean aurki daitezkeen ijitoen taloen errezeta, eta pikillo piperrez beteriko sardinak osatzeko argibideak. Argiñano aita ponteren kafea Fundamentuzko liburu guztien moduan, honen hitzaurrea alorreko pertsona loriatsu batek sinatzen du. Hain zuzen ere, ijitoen egungo sukaldaritza telebistako janaria prestatzeko gomendioek eragina da; eta eremu honetan izar nagusietakoa den Karlos Argiñanok idatzi du aitzinsolasa. Liburuaren aita pontea ezin izan da aurkezpenean izan; baina igorritako gutunean, «kafe beltz eta eltzekoa» hartzeko gogoz gelditu dela adierazi du. Hain zuzen ere, hori baita ijitoen gastronomiatik zein ohituretatik gauzarik ezagunena: kafea edari sozial gisa. Sabela betetzeko beharrak eta zaletasunak batzen dituzte Euskal Herriko, eta Donostiako, ijito eta payoak. Hala eta guztiz ere, ñabardurak aurki daitezke batzuen eta besteen gustuen artean. Liburuaren sarrerak dioenez, ijitoen platerak zapore eta kolore fuertedunak dira eta horien falta dituen jakiren bat mahaian aurkitzean «hau payoen erregosia da». Ijitoen ohiko sukaldaritzan gantza, lekale eta patata  askoko platerak «nomadak izatean energia askoko jakiak prestatzen zituzten», argitu dute Romi Bideaneko arduradunek. Errezeta zaharrak eta berriak elkartu dituzte Sabor gitano liburuan, eta, asko bildu dituztenez, ez dute baztertzen bigarren zatia ateratzea. Beste kafe baterako primerako aitzakia.

Azken egunetako irakurrienak

 

 

 

Donostiako azken berrien buletina

Donostiako azken berriak biltzen ditu hiru egunean behin.
Astelehen, asteazken eta ostiraletan iristen zaizu posta elektronikora.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 943-46 72 36
  • donostia@hitza.eus
  • Ametzagaña, 19 - 20012 Donostia
  • Nor gara
  • Publizitatea
Berriki Kudeaketa Aurreratua KUDEAKETA AURRERATUARI
DIPLOMA
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.