Bilatu
Sartu
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Auzoak
      • Aiete-Miramon
      • Altza
      • Amara
      • Amara Berri-Loiolako Erribera
      • Añorga
      • Antigua
      • Bidebieta
      • Egia
      • Erdialdea
      • Gros
      • Ibaeta
      • Igeldo
      • Intxaurrondo
      • Loiola-Txomiñenea
      • Martutene
      • Morlans
      • Parte Zaharra
      • Ulia
      • Zubieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Eduki babestua
  • Astekaria
  • 20. urteurrena
  • Iritzia
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Komunitatea
  • Agenda
  • Gehiago
    • ATERKI
    • Jaiak
    • Adimena
    • Nor gara
    • Gure berri
    • Txoroskopoa
    • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Sartu
Orokorra

Sagar festa egingo dute bihar, Aieteko Katxola baserrian

Agurtzane Altuna
Aiete-Miramon
2016/10/21
Katxola baserria, Aieten.

Katxola baserria, Aieten. (Argazkia: Lantxabe)

Udazkenak sagar usaina duela esan ohi da askotan, eta neguak, berriz, sagardo zaporea. Baten ondoren dator bestea; bai urtaroen kasuan, eta baita fruitutik muztioa arteko prozesuan ere. Lan handia egin behar izaten da txotx garaiaren aurretik, ordea, eta lan horretan dagoeneko eskarmentu handia dute Aieten. Munto baserriko tolarea berreskuratu eta Katxola baserrian jarri zutenetik, sagardoa egiteko modu tradizionalari eutsi diote. Eta lana edo lanbidea belaunaldi berrietara iritsi dadin, festa giroan egiten dute garai batean urteko lanik gogorrena zena. Hala, sagar festa ospatuko dute bihar arratsaldean, Katxola baserrian. Irailean, auzoko festetan, Kutxa Ekoguneko Zabalegi baserrian bildutako sagarrak prentsatuko dituzte, eta topa egingo dute lehen zukuekin. Fruitua zuku bihurtzeko prozesuak luze jotzen du, ordea; lau bat ordu guztira. 16:00etan hasiko dira lehen prentsaketa egiten, eta 17:30ean hasiko dira bigarrenarekin. Ordurako egin diete sagardogintza gertutik ezagutu nahi duten auzotar eta bisitariei gonbita.
Sagarraren prentsaketak, Katxolan.

Sagarraren prentsaketak, Katxolan. (Argazkia: Lide Ferreira)

Sagarraren inguruko jai herrikoia jendetsua eta arrakastatsua izatea espero dute, inoiz baino auzoko eragile gehiagok parte hartuko baitute. Tolare zaharrak bere lanean diharduen bitartean, herritarrek festa giroaz gozatzeko aukera izango dute: gazteen arteko sagar probak, Ekoguneak antolatutako tailer eta jolasak, sagar erakusketa, sagardo dastaketa, gaztain eta tortila dastaketa, herri kirolak, kirikoketa eta txalaparta doinuak, toka lehiaketa…denetarik prestatu dute.  Iluntzean, zizarra kupelean sartzearekin batera amaituko da festa. Bihar prestatutako zukua kupeletan gorde eta sagardo uzta berria urtarrila erdialdetik apirila bukaera arte dastatu ahal izango da. Garai batean, kupela ireki eta hustu arte edaten zen bertatik. Gaur egun, botilatan gordetzen denez, urte guztian dasta daiteke. Dena dela, txotx garaiak badu bere xarma. Kupelez kupel, kupeltegiko sagardoak probatu eta dastatzeko aukera eskaintzen baitu. Modu batean edo bestean, sagar eta sagardoaren historia gertuagotik ezagutzeko atea irekiko dute bihar Aieten

Azken egunetako irakurrienak

 

 

 

Donostiako azken berrien buletina

Donostiako azken berriak biltzen ditu hiru egunean behin.
Astelehen, asteazken eta ostiraletan iristen zaizu posta elektronikora.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 943-46 72 36
  • donostia@hitza.eus
  • Ametzagaña, 19 20012 Donostia
  • Nor gara
  • Publizitatea
Berriki Kudeaketa Aurreratua KUDEAKETA AURRERATUARI
DIPLOMA
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.