Bilatu
Sartu
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Auzoak
      • Aiete-Miramon
      • Altza
      • Amara
      • Amara Berri-Loiolako Erribera
      • Añorga
      • Antigua
      • Bidebieta
      • Egia
      • Erdialdea
      • Gros
      • Ibaeta
      • Igeldo
      • Intxaurrondo
      • Loiola-Txomiñenea
      • Martutene
      • Morlans
      • Parte Zaharra
      • Ulia
      • Zubieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Eduki babestua
  • Astekaria
  • 20. urteurrena
  • Iritzia
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Komunitatea
  • Agenda
  • Gehiago
    • ATERKI
    • Jaiak
    • Adimena
    • Nor gara
    • Gure berri
    • Txoroskopoa
    • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Sartu
Orokorra

Ogitarteko mitologikoa

Irutxuloko Hitza
2017/09/01

Lasarteko Oreka taberna

Osagaiak oreka_taberna__lasarte1Ogi barra 1 Tipula 1 Piper berdea 1 3 xerra urdaiazpiko 100 gramo txipiroi Olioa Baratxuriak Esnea 20 langostino buru Prestaketa Oreka tabernako Kraken ogitartekoa egiteko honako jarraibideak segi behar dira: hasteko, beharrezkoa da tipula karamelizatzea ogitartekoaren oinarria egiteko; horretarako, tipula xerra finetan moztu eta oliotan bustitako kazola batean jarri behar da su baxuan pare bat orduz. Ondoren, txipiroiak irinetan arrautzaztatu eta frijitu. Behin tipula eta txipiroiak prest daudela piper berdea frijitu eta urdaiazpiko hiru xerra plantxan pasa. Ogiaren gainean tipula karamelizatua jarri; ondoren, piper berde frijitua; gero, urdaiazpikoa; eta, azkenik, txipiroiak. Dena ogi artean sartuta dagoenean, ogitartekoari azken ukitua emateko, langostino aliolia botatzen zaio gainetik.  Horretarako, Baratxuria oliotan melatu behar da. Beharrezkoa da baratxuri kantitate nahikoa botatzea, horixe izango baita alioliaren muina. Azkenik, esnea langostino buruekin nahastu eta iraztontzitik pasa ondoren aliolia eta esnea nahastu.  

Xabier Agirre, Lasarteko Oreka taberna

“Ogitarteko berezi xamarrak egiten saiatzen naiz”

oreka_taberna__lasarteXabier Agirrek prestatu du argazkiko ogitartekoa. Lasarte-Oriako Oreka tabernako sukaldaria eta jabea da. Antiguan bizi da, baina Lasarten dauka negozioa. Orain dela urte eta erdi inguru ireki zuen eta pozik dago orain arte egindako ibilbidearekin. Ogitarteko bereziak egin eta bakoitzari izen bat eman dio. Zergatik sukaldari? Donostiako taberna ugaritan aritu naiz lanean sukaldaritza ikasketak bukatu nituenetik. Txikitatik izan nahiz saltsero samarra eta sukaldaria edo harakina izan nahi nuen. Asko gustatzen zait janaria. Azkenean sukaldaritza ikasi nuen eta horretan dihardut. Lasartetik Antiguara. Orain nire taberna den lokal hau nire aitonarena zen aspaldi. Orain dela 25 urte bihurtu zuten taberna eta geroztik jende mordoa pasa da hemendik. Nik banuen esperantza egunen batean hartzeko; familiakoa izaterakoan lasaitasun pixka bat ematen dizu. Gainera, krisi garaian  nahiko baldintza txarretan aritu nintzen lanean tabernetan eta neure kabuz zerbait egiteko gogoa nuen. Ogitartekoak, hanburgesak eta entsaladak eskaintzen dituzue Oreka tabernan, besteak beste. Bai, uste dut azken urteetan ohiturak aldatu direla. Ikusten nuen gero eta ohikoagoa zela jendeak kalean jaten zuenean ogitartekoak afaltzea. Hala ere, ahalegintzen gara ogitarteko berezi samarrak egiten; probatzen aritzen gara. Hasieran ogitarteko gutxi genituen baina ondo eginak. Jendeari gustatzen zitzaizkiola ikusita gehitzen joan gara. Izen berezi samarrak dituzte. Bai. Kraken eta Funtziona dira arrakasta gehien duten ogitartekoak. Lehenengoak mitologia grekoko pertsonaia bati egiten dio erreferentzia, baina uste dut beste istorio batzuetan ere agertzen dela. Kraken itsasontziak jaten dituen olagarro bat da. Funtziona, berriz, Iñaki Perurenaren omenez jarri genuen. Zure ogitartekorik gogokoena? Une honetan  Marrano beltza eta Kotxinita pibil, berrienak. Eta ogitarteko horiei laguntzeko edari bat? Garagardo artisauak asko gustatzen zaizkit. Lasarten ez daude leku askotan eta interesgarria da bezeroei ere zerbait berezia eskaini ahal izatea. Haragi gustukoena? Txuleta, zalantzarik gabe. Arrain gustukoena? Erreboiloa. Barazki bat? Denak. Oso barazki zalea naiz. Hala ere, bat aukeratu beharko banu alberjinia labean egina. Postrerako? Gazta tarta. Orekan etxeko postreak izaten ditugu eta aldatzen joaten gara. Horietako bat gazta tarta da, nire postrerik gustukoena da. Janaririk gustukoena? Ondo egindako pizza, arrautza frijituak edo patata tortilla. Egia esan oso jatun ona naiz. Donostiako tabernarik gustukoena? Antiguako Trikuharri taberna.

Azken egunetako irakurrienak

 

 

Euskaraldia Donostian 2025

Jaiak
erraldoi eguna

Erraldoi Eguna egin dute Antiguan, giro paregabean

Euskaraldia

Abiatu da Euskaraldia dantza eta musika artean

Euskaraldia
'ahobizi' eta 'belarriprest' txapak

Donostiako Euskaraldiko egitaraua, auzoz auzo eta egunez egun

euskaraldia
Euskaraldia_hamaikakoa

Gaur hasiko da Euskaraldia

Euskaraldia
chamorro-agote

«Euskaldun guztiok bateratzen gaituen elementu bakarra da euskara»

Euskaraldia
ramon-goikoetxea

«Espero dugu atleten artean Euskaraldiko gure kamisetek arrakasta edukitzea»

Euskaraldia
esther

«Atzerritarrei euskarazko hiztegi txikiak banatuko dizkiegu»

Euskaraldia
haizea-solagurenbeaskoa

«Euskaraldiko hasierako irrika berpiztu nahi dugu»

Eduki babestua
euskaraldia
Euskaraldia

«Lehen hitza euskaraz egitea jarrera natural bat izan beharko litzateke»

Udala
Konpromiso sindikala Euskaraldia

Konpromiso sindikala adostu dute udaleko sindikatuek, Euskaraldia dela eta

Azken bideoak

 

Donostiako azken berrien buletina

Donostiako azken berriak biltzen ditu hiru egunean behin.
Astelehen, asteazken eta ostiraletan iristen zaizu posta elektronikora.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 943-46 72 36
  • donostia@hitza.eus
  • Ametzagaña, 19 20012 Donostia
  • Nor gara
  • Publizitatea
Berriki Kudeaketa Aurreratua KUDEAKETA AURRERATUARI
DIPLOMA
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.