Bilatu
Sartu
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Auzoak
      • Aiete-Miramon
      • Altza
      • Amara
      • Amara Berri-Loiolako Erribera
      • Añorga
      • Antigua
      • Bidebieta
      • Egia
      • Erdialdea
      • Gros
      • Ibaeta
      • Igeldo
      • Intxaurrondo
      • Loiola-Txomiñenea
      • Martutene
      • Morlans
      • Parte Zaharra
      • Ulia
      • Zubieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Eduki babestua
  • Astekaria
  • 20. urteurrena
  • Iritzia
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Komunitatea
  • Agenda
  • Gehiago
    • ATERKI
    • Jaiak
    • Adimena
    • Nor gara
    • Gure berri
    • Txoroskopoa
    • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Sartu
Orokorra

Etxeko entsaladilla

Irutxuloko Hitza
2018/02/09
ezkurra_pintxoa

Etxeko entsaladilla. (Argazkia: I. Esnaola)

OSAGAIAK – Patata egosia – Arrautza egosia – Azenario egosia – Ilar batzuk – Hegaluze pixka bat – Etxeko maionesa PRESTAKETA Entsaladillaren errezetak hamaika dira. Bakoitzak du berea, osagaien zein eskuen arabera. Ezkurrako entsaladilla sinplea da prestatzeko, baina horrek ez du egiteko erraza bihurtzen. Arrautza eta patata egosiak dira pintxoaren oinarria. Patata eta azenario alde batetik egosi behar dira, eta arrautza bestetik. Hiru osagaiak ondo egosita, eskuz zuritu eta labanarekin txikitzen dira. Ilar gutxi batzuk eta hegaluze pixka bat gehitu, eta dena nahastu behar da masa bat lortzeraino. Jarraian, hozkailuan sartu behar da ondo hozteko. Etxeko maionesa da Ezkurraren bereizgarri nagusia. Arrautza pasteurizatuekin egiten dute, eta saltsa oso fina eta zuria da. Sentsazio arina sortzeko aproposena da. Hozten utzitako osagaiak maionesarekin nahastu behar dira entsaladilla osatzeko. Ondoren, hozkailuan sartu behar da berriz ere. Entsaladilla zerbitzatu behar denean, hotzetik atera, arrautza birrindua jarri eta fresko jatea komeni da zaporeak behar bezala bereizteko.

Joseba Balda, Ezkurra tabernako jabea

“Gaur egungo eskaintza inoiz izan dugun osatuena da”

ezkurra_jabeaErrusian du jatorria horren ezaguna den entsaladillak. Donostiako ospetsuena, berriz, Groseko Ezkurra tabernarena da. Joseba Baldak pintxoaren ospea mantendu eta etxeko gastronomiaren aldeko eskaintza indartu du. Historia luzeko taberna da zuena. Labur azalduko zenuke? 1930ean ireki zuen Eguren abizena zuen gizon batek. Abizena bera tabernaren izena izan zen. Gerraren ondorioz utzi, eta Elias Ezkurra koinatuari pasa zion. Berak bere abizena jarri zion tabernari. 1960an nire aitaren osaba eta aita Betelutik Donostiara etorri ziren. Baserria utzi zuten taberna hartzeko. Ordutik, belaunaldiz belaunaldi pasa da. 1999an nire aitak utzi zuen, eta nik hartu nuen, gaur arte. Zergatik da horren ezaguna zuen entsaladilla? Aspaldikoa delako, ondo ezagutzen duguna. Ahoz ahokoa oso garrantzitsua izan da. Gure taberna betidanik izan da ezaguna entsaladillarengatik. Gaur egun, oihartzun gehiago izateko aukera du Internet eta sare sozialengatik. Toki horietara ere iritsi gara. Bakarrik saltzen den pintxoa da. Beste azalpen bat izan daiteke, etxera eramateko aukera jarri genuenetik jende gehiagok ezagutu duela. Ordea, tabernaren eskaintza ez da pintxo bakarrera mugatzen. Gaur egungo eskaintza inoiz izan dugun osatuena da. Harrera ona dutenak dira onddo eta foie risottoa, tripakiak eta muturrak, hanburgesa berezia, eta, batez ere, ogitartekoak. Donostiako zein jatetxe gomendatuko zenituzke? Hiru aipatuko ditut, hiruak jabe jatorrak dituztenak: Desy, Mil Catas eta Bergara.

Azken egunetako irakurrienak

 

 

 

Donostiako azken berrien buletina

Donostiako azken berriak biltzen ditu hiru egunean behin.
Astelehen, asteazken eta ostiraletan iristen zaizu posta elektronikora.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 943-46 72 36
  • donostia@hitza.eus
  • Ametzagaña, 19 - 20012 Donostia
  • Nor gara
  • Publizitatea
Berriki Kudeaketa Aurreratua KUDEAKETA AURRERATUARI
DIPLOMA
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.