Bilatu
Sartu
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Auzoak
      • Aiete-Miramon
      • Altza
      • Amara
      • Amara Berri-Loiolako Erribera
      • Añorga
      • Antigua
      • Bidebieta
      • Egia
      • Erdialdea
      • Gros
      • Ibaeta
      • Igeldo
      • Intxaurrondo
      • Loiola-Txomiñenea
      • Martutene
      • Morlans
      • Parte Zaharra
      • Ulia
      • Zubieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Eduki babestua
  • Astekaria
  • 20. urteurrena
  • Iritzia
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Komunitatea
  • Agenda
  • Gehiago
    • ATERKI
    • Jaiak
    • Adimena
    • Nor gara
    • Gure berri
    • Txoroskopoa
    • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Sartu
Gizartea

Parte Zaharreko denda zaharrenetako batek ateak itxiko ditu

Deigarria da Semillas Elosegui dendaren kanpoaldean eskegita dagoen erremolatxa. Jendeak, ordea, azenarioaren edo arbiaren denda gisa ezagutzen du. 105 urteren ostean itxiko dute, jabearen erretiroa dela-eta.

Elosegui Parte Zaharreko Semillas Elosegui denda itxi dute. (Argazkia: Peru Iparragirre)
Peru Iparragirre
Parte Zaharra
2019/07/23

 

Aniceto Zabalak metalezko erremolatxarengatik egindako faktura.

Mendea bete eta bost urtera itxiko ditu ateak Parte Zaharreko Semillas Elosegui dendak. 1914an zabaldu zuen Jose Maria Elosegik, Puyuelo kalean (orain Fermin Calbeton). Ordutik dirau dendaren gaineko pisutik zintzilik dagoen metalezko erremolatxak. Erakusleihoan dauka jarrita Jose Mariaren biloba Juan Sebastian Elosegik zinkezko erremolatxaren faktura, 1914koa. Bretxara zetozen baserritarrei denda non zegoen erakusteko jarri omen zuten, garai hartan Parte Zaharreko kaleak oso antzekoak baitziren, orain nonahi ikus daitezkeen tabernen kartelik gabe. Ganadua elikatzeko bazka-arbiak eta bazka-erremolatxak erabiltzen ziren orduan, hortik erremolatxa.

Asko aldatu da denda ehun urte pasatxoan; auzoa, baserritarrak, bezeroak aldatzen joan diren beste. Dagoeneko zelai gutxi dagoela dio Juan Sebastianek, baserritarrek abere gutxi dituztela oro har eta soroetarako hazi gutxi saltzen dituela orain. Ordea, dagoeneko hotz handirik egiten ez duenez zomorroak ugaritu dira. Txikia zenean Donostiako parkeetako putzu izoztuetan saltoka ibiltzen zela gogoratu du, eta aspaldian ez duela halako hotzik egiten. Hotz garbitzaile horren faltan, beraz, landareetan hazten diren plagen eta zomorroen aurkako produktuak saltzen aritzen da orain, lehen baino askoz ere gehiago. Era berean, nekazarientzako eta abeltzainentzako produktuekin beharrean, baratza txikiak dituztenentzat eta etxeetako terrazetan eta balkoietan jartzen diren landareekin egiten du negozioa.

Lekaleak saltzen ere jarraitzen du, betiko banatzaileek ekarritakoa, betiko zakuetan. Urrun geratu dira ardoetarako eta pattarretarako lizentziapean haziez eta jangarriez gain bakailaoa eta oliba-olioa saltzen zituztenekoak. Hala eta guztiz ere, Gipuzkoa guztitik joaten zaio jendea dendara, ezaugarritzen duen erremolatxa dagoeneko Bretxatik apenas ikusten ez den arren.

Juan Sebastian Elosegi bere aitonak zabaldutako dendaren aurrean.

Auzoa asko aldatu da, baina dena aldatzen den bezala, Juan Sebastianen aburuz. Bezeroak bai, asko aldatu dira baina denda ere beraiekin aldatu da eta denboran iraun du, Parte Zaharreko negozio askok baino luzaroagoan. Taberna ia guztiek lehenagotik diraute bertan, hala ere. Galdu direnak beste batzuk dira: zapata-konpontzaileak, auzoko dendak…

Dendan lanean aritu den hirugarren belaunaldia da Juan Sebastianena, bere aitona izan zen 1914an Mocoroa hazi-dendako lana utzi eta bere hazi-denda propioa zabaldu zuena. Abenduan erretiratuko da Juan Sebastian eta Semillas Eloseguik betiko itxiko ditu ateak. Bere lekuan ere jarriko dute zerbait.

 

Azken egunetako irakurrienak

 

 

 

Donostiako azken berrien buletina

Donostiako azken berriak biltzen ditu hiru egunean behin.
Astelehen, asteazken eta ostiraletan iristen zaizu posta elektronikora.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 943-46 72 36
  • donostia@hitza.eus
  • Ametzagaña, 19 20012 Donostia
  • Nor gara
  • Publizitatea
Berriki Kudeaketa Aurreratua KUDEAKETA AURRERATUARI
DIPLOMA
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.