Bilatu
Sartu
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Auzoak
      • Aiete-Miramon
      • Altza
      • Amara
      • Amara Berri-Loiolako Erribera
      • Añorga
      • Antigua
      • Bidebieta
      • Egia
      • Erdialdea
      • Gros
      • Ibaeta
      • Igeldo
      • Intxaurrondo
      • Loiola-Txomiñenea
      • Martutene
      • Morlans
      • Parte Zaharra
      • Ulia
      • Zubieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Eduki babestua
  • Astekaria
  • 20. urteurrena
  • Iritzia
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Komunitatea
  • Agenda
  • Gehiago
    • ATERKI
    • Jaiak
    • Adimena
    • Nor gara
    • Gure berri
    • Txoroskopoa
    • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Sartu
Orokorra

'Sukalmena' proiektua abiatu du Basque Culinary Centerrek, gastronomiari eta diabetesari buruz ikertzeko

Ezkerretik eskuinera, Usune Etxeberria, Lucía Gayoso, Miguel Ruiz-Canela eta Leticia Goñi. (Argazkia: Basque Culinary Center) Ezkerretik eskuinera, Usune Etxeberria, Lucía Gayoso, Miguel Ruiz-Canela eta Leticia Goñi. (Argazkia: Basque Culinary Center)
Irati Salsamendi Lozano
2020/07/09

Sukalmena egitasmoa jarri dute abian Basque Culinary Centerrek eta Nafarroako Unibertsitateak, gastronomiari, nutrizioari eta diabetesari buruz ikertzeko. Hain zuzen, sukaldaritza ikastaroek diabetesa duten pertsonengan duten eragina aztertu nahi dute, baita nutrizio hezkuntzak haiengan duen eragina ere.

Proiektuaren izena sortzeko, euskarazko bi hitz elkartu dituzte, sukaldatu eta ahalmena, eta Gipuzkoako Zientzia, Teknologia eta Berrikuntza Sarea Programaren finantzaketa jaso du. Basque Culinary Centerreko Usune Etxeberria eta Lucia Gayosok doktoreek, eta Estefania Simon eta Paula Toran chefek zuzenduko dute ikerketa; haiekin batera ariko dira Nafarroako Unibertsitateko Medikuntza Fakultateko Leticia Goñi dietista-nutrizionista eta Miguel Ruiz-Canela doktorea.

“Gure sailean egiten ditugun ikerketen osagarri ederra da hau. Mediterraneoko dieta erabiltzen dugu gaixotasun kronikoen prebentziorako interbentzio ikerketa askotan, eta horietan ematen ditugun nutrizio informazio eta gomendioak praktikan jartzeko modu ona da sukaldaritza teknikak hobetzea”, azaldu du Goñik. Hain zuzen, Sukalmena ikerketarako boluntario bila ari dira orain, eta parte hartzen dutenei “sukaldaritza teknika osasuntsuak” erakustean datza proiektua.

Ikerketan parte hartzeko, hainbat ezaugarri bete behar dira: 2. motako diabetesa izatea, gainpisua edo gizentasuna izatea, Donostian bizitzea, intsulinarik ez erabiltzea, eta 18-70 urte izatea. Interesa dutenak antolatzaileekin jarri behar dira harremanetan, eta horretarako, hainbat modu jarri dituzte: alde batetik, Sukalmena egitasmoaren webgunera sartuta; bestetik, proyectosid@bculinary.com helbide elektronikora mezu bat bidalita; hirugarrenik, 683 51 25 69 eta 682 39 53 26 telefonoetara deitu daiteke.

Azaldu dutenaren arabera, Mediterraneoko dieta onuragarriena da diabetesa duten pertsonentzat, bere ezaugarri nagusia direlako ia prozesatu gabeko elikagaiak. Ruiz-Canelak azpimarratu du garrantzitsua dela etxeetara dietei eta nutrizioari buruzko informazioa modu egokian iristea. Hain zuzen, Sukalmena egitasmoak horretan lagunduko duela uste dute.

Azken egunetako irakurrienak

 

 

 

Donostiako azken berrien buletina

Donostiako azken berriak biltzen ditu hiru egunean behin.
Astelehen, asteazken eta ostiraletan iristen zaizu posta elektronikora.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 943-46 72 36
  • donostia@hitza.eus
  • Ametzagaña, 19 20012 Donostia
  • Nor gara
  • Publizitatea
Berriki Kudeaketa Aurreratua KUDEAKETA AURRERATUARI
DIPLOMA
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.