Bilatu
Sartu
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Auzoak
      • Aiete-Miramon
      • Altza
      • Amara
      • Amara Berri-Loiolako Erribera
      • Añorga
      • Antigua
      • Bidebieta
      • Egia
      • Erdialdea
      • Gros
      • Ibaeta
      • Igeldo
      • Intxaurrondo
      • Loiola-Txomiñenea
      • Martutene
      • Morlans
      • Parte Zaharra
      • Ulia
      • Zubieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Eduki babestua
  • Astekaria
  • 20. urteurrena
  • Iritzia
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Komunitatea
  • Agenda
  • Gehiago
    • ATERKI
    • Jaiak
    • Adimena
    • Nor gara
    • Gure berri
    • Txoroskopoa
    • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Sartu
Gizartea

Sukaldearen inguruan komunitatea indartu nahi dute

Uztailean lehenengo proba egin ondoren, Herrerako Sukalde proiektua bueltan da. Herritarren jateko beharra asetzeko helburua dute, aldi berean tokikoa kontsumituz eta jasangarritasuna sustatuz.

Herrera_sukaldea Herrerako Sukalde proiektuan janaria ontzi berrerabilgarrietan banatzen dute. (Argazkia: Xenki Berho)
Beñat Parra @ParraBenat
Altza
2020/10/09

Gizakion oinarrizko beharretako bat da jatearena, baina askori kostatzen zaie egunero sukaldean sartzea, dieta on eta osasuntsu bat bermatzeko. Herreran, ordea, ez dago aitzakiarik egunero ondo ez jateko, astelehenetik aurrera abian izango baita Herrerako Sukalde proiektua.

Xenki Berho sustatzaileak azaldu duenez, hiru dira egitasmoaren helburuak: “Lehenengoa kohesio soziala da, hau da, auzoko bizilagunen artean lankidetza eta parte-hartzea sustatzea. Bigarrena tokiko ekonomia eta tokiko produktuak sustatzea da; barazkiak inguruko nekazarienak dira, gehienak ekologikoak, arraina Pasaiako badiatik ekartzen dugu eta haragia auzoko harategietakoa da. Azkenik, hirugarren helburua jasangarritasuna sustatzea da; janari guztia ontzi berrerabilgarrietan banatzen dugu, eta parte-hartzaileek ontzi hutsak itzultzeko konpromisoa hartzen dute”. Gainera, hori guztia euskara sustatuz egiten dute: “Euskara erabiltzeko aukera ematen zaie parte-hartzaileei, kontsumo komunitario hori euskaraz eginez”.

Proiektuaren funtzionamendua sinplea da: izena eman duten herritar kopuruaren eta hautatu duten menuaren arabera, sukaldariek janaria prestatzen dute auzoko elkarte gastronomikoetan, eta auzotarrak euren janariaren bila joaten dira. Hurrengo egunean, herritarrek ontzi hutsak itzultzen dituzte, eta beteak eramaten dituzte eguneko janariarekin. Berhok nabarmendu du oso onuragarria dela herritarrentzat eta auzoarentzat: “Auzotarrei errentagarritasun bat sortzen diegu janari gozo, osasuntsu eta merkea eskainiz, eta normalean supermerkatuek eta horrelako establezimenduek izango lituzketen mozkinak auzoan gelditzea. Izan ere, produktu guztiak auzoan edo inguruan erosteaz gain, atera ditzakegun mozkin guztiak auzoan gelditzen dira, sortu daitezkeen beste egitasmoak sustatzeko”. Era berean, Berhok nabarmendu du proiektua ez dela catering zerbitzu bat soilik: “Parte hartzen dutenei galdetegiak bidaliko dizkiegu, herritarrekin elkarlanean proiektua hobetzen joateko, hau da, lankidetzarako konpromisoa hartzen dute herritarrek”.

Proiektuaren bigarren txanpa
Uztailaren 6tik 31ra Herrerako Sukalde proiektuaren lehenengo probaldia egin zuten, eta herritarren artean “oso harrera ona” izan zuenez, urriaren 12tik abenduaren 21era bigarren txanpa egingo dute. Bigarren txanpa honek hamar aste iraungo baditu ere, bi fasetan banatuko dute, Berhok azaldu duenez: “Parte-hartzaileek bost astez platerak jasotzeko konpromisoa hartu beharko dute, azaroaren 15era arte. Ondoren, beste bost astez jarraitu nahi duten erabaki beharko dute”. Lehenengo txanpa ona izan bazen, bigarrena hobea izango dela esan du pozik Berhok, izen-emateak “arrakasta handia” izan baitu.

Askotariko menuak dituzte: lehenengo platerak, bigarren platerak, menu osoak, eta abar. Bestalde, bigarren txanpako berritasun nagusia kaxuelitak dira: “Lehenengo probako parte-hartzaile askok esan ziguten faltan botatzen zutela hartzen zituzten platerak seme-alabekin, bikotekidearekin edo dena delakoarekin partekatu ahal izatea. Beraz, kaxuelitak sortu ditugu; horrela, herritarrek plater jakin bateko bi edo hiru anoa har ditzakete, etxean denek jateko”, azaldu du Berhok.

Azken egunetako irakurrienak

 

 

Euskaraldia Donostian 2025

Ingurumena
Eguzkitza_parkea

Auditz Akular Eguna antolatu dute larunbaterako Altzan

Euskaraldia
euskaraldia

Jai giro ederrean hasi dute Euskaraldia Donostiako hainbat auzotan asteburuan

Jaiak
erraldoi eguna

Erraldoi Eguna egin dute Antiguan, giro paregabean

Euskaraldia

Abiatu da Euskaraldia dantza eta musika artean

Euskaraldia
'ahobizi' eta 'belarriprest' txapak

Donostiako Euskaraldiko egitaraua, auzoz auzo eta egunez egun

euskaraldia
Euskaraldia_hamaikakoa

Gaur hasiko da Euskaraldia

Euskaraldia
chamorro-agote

«Euskaldun guztiok bateratzen gaituen elementu bakarra da euskara»

Euskaraldia
ramon-goikoetxea

«Espero dugu atleten artean Euskaraldiko gure kamisetek arrakasta edukitzea»

Euskaraldia
esther

«Atzerritarrei euskarazko hiztegi txikiak banatuko dizkiegu»

Euskaraldia
haizea-solagurenbeaskoa

«Euskaraldiko hasierako irrika berpiztu nahi dugu»

Azken bideoak

 

Donostiako azken berrien buletina

Donostiako azken berriak biltzen ditu hiru egunean behin.
Astelehen, asteazken eta ostiraletan iristen zaizu posta elektronikora.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 943-46 72 36
  • donostia@hitza.eus
  • Ametzagaña, 19 20012 Donostia
  • Nor gara
  • Publizitatea
Berriki Kudeaketa Aurreratua KUDEAKETA AURRERATUARI
DIPLOMA
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.