Bilatu
Sartu
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Auzoak
      • Aiete-Miramon
      • Altza
      • Amara
      • Amara Berri-Loiolako Erribera
      • Añorga
      • Antigua
      • Bidebieta
      • Egia
      • Erdialdea
      • Gros
      • Ibaeta
      • Igeldo
      • Intxaurrondo
      • Loiola-Txomiñenea
      • Martutene
      • Morlans
      • Parte Zaharra
      • Ulia
      • Zubieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Eduki babestua
  • Astekaria
  • 20. urteurrena
  • Iritzia
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Komunitatea
  • Agenda
  • Gehiago
    • ATERKI
    • Jaiak
    • Adimena
    • Nor gara
    • Gure berri
    • Txoroskopoa
    • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Sartu
Kultura

'Elketa' liburua: sukaldaritza bi norabidetan

elketa Xabier Cañas eta Iñaki Alegria wikilariek eta Iñigo Esnaola sukaldari eta idazleak aurkeztu dute 'Elketa' wikiliburua. (Argazkia: Beñat Parra)
Beñat Parra @ParraBenat
2022/01/25

Iñigo Esnaola Arbiza sukaldariak (Lezo, Gipuzkoa, 1973), Euskal Wikilarien Elkartearekin elkarlanean, Elketa sukaldaritza liburua argitaratu du, bi formatutan: paperezko liburu bat da eta wikiliburu bat ere bada. Hau da, fisikoki eskuratu daiteke liburua (Hontza liburu dendan) eta Internet bidez kontsultatu daiteke, euskarazko Wikimediako Wikiliburuak atalean. Xabier Cañas eta Iñaki Alegria wikilari donostiarrek hartu dute parte wikiliburuaren ekoizpenean.

Esnaolak 400 errezeta inguru bildu ditu liburuan (bakoitza bere argazki eta guzti), baina sukaldaritzako teknikak ere jaso ditu: janaria prestatzeko moduak, mozteko moduak, tresneriaren euskal izenak, eta abar. Horiek guztiak eta liburutik kanpo gelditu diren batzuk daude eskuragarri wikiliburuan, atalka sailkatuta eta, noski, euskara hutsean. Horregatik, Xabier Cañas wikilarien elkarteko kideak nabarmendu du “bi norabideko liburua” dela, “paperetik digitalera eta alderantziz”. Gainera, Esnaolak zein Cañasek nabarmendu dute wikiliburua handitzen jarraituko dutela eta CC lizentziaren bidez edonork zabaldu dezakeela.

Hutsune bat betetzera dator

“Liburua zaletasun eta militantzia batetik dator”, nabarmendu du Cañasek, Esnaola “sukaldaria eta euskaltzalea” dela azaltzeko. Ildo beretik jo du Esnaolak: “1987an, 14 urterekin, Mirakruz gainean zegoen sukaldaritza eskolara etorri nintzen ikastera, eta beste mundu batekin egin nuen topo: alde batetik, oso inguru euskaldun batetik nentorren, eta ikusi nuen Donostian gaztelania asko erabiltzen zela, baita gastronomian gauza bera gertatzen zela ere”. Era berean, gogoratu du “harritzekoa” iruditu izan zaiola beti Euskal Herriko sukaldari handiek euren jatetxeetan euskara lehenengo mailan ez erabiltzea: “Bertako produktuak bai, baina bertako hizkuntza ez”.

Orduan, sukaldaritzaren arloan euskarazko zerbait idazteko gogoa sartu zitzaion, baina 2020ko konfinamenduan erabaki zuen behingoz idazten hastea: “Goizeko bostetan esnatzen hasi nintzen, klaseak ematera joan aurretik idazteko. Azkenean gauza asko nituen idatzita, baina ez nekien zer egin. Alegriarengana jo nuen, berak Cañas aurkeztu zidan, eta wikiliburua sortzeko ideia garatzen hasi ginen”. Bitxikeria gisa, Elketa izena jarri dio liburuari, bere familiaren jatetxea izan baitzen urte luzez.

Azken egunetako irakurrienak

 

 

 

Donostiako azken berrien buletina

Donostiako azken berriak biltzen ditu hiru egunean behin.
Astelehen, asteazken eta ostiraletan iristen zaizu posta elektronikora.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 943-46 72 36
  • donostia@hitza.eus
  • Ametzagaña, 19 20012 Donostia
  • Nor gara
  • Publizitatea
Berriki Kudeaketa Aurreratua KUDEAKETA AURRERATUARI
DIPLOMA
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.