Emakumea protagonista duen euskal gastronomiaren historiari buruzko erakusketa zabaldu dute Garberan
Erromatar garaitik gaur egun arte, euskal gastronomian emakumeek izan duten garrantzia islatzen duen Gatza eta Piperra erakusketa zabaldu dute Garberan. Euskadiko gastronomian emakumea presente zegoen esparru guztiak hartzen ditu: nekazaritza, abeltzaintza, arrantza, merkataritza, elikagaien kontserbazioa, prestakuntza eta zerbitzatzea, besteak beste. Eta emakumeek gastronomia arloan gaur egun betetzen dituzten postu garrantzitsuen berri ere ematen du: sommelier, sukaldeburu, hoteleko zuzendari, nutrizionista, idazle edo kazetari gastronomiko, adibidez.
Gastronomian aritu diren emakumeen historia berreskuratzea da helburua. Antolatzaileek adierazi dutenez, ibilbide horretan ia ez dago erreferentziarik: “Ia ez dago izen propiorik, eta haien lana ez da oso aintzat hartua izan; ez da haien lana zabaldu eta ezta haien biografia ere”, azaldu dute. Hori dela-eta, xede nagusia nazioartean ospe handia duen euskal gastronomiari bertako emakumeek egin dioten ekarpenari balioa ematea da. Luisa Telleria da erakusketaren komisarioa, eta Aizpea Goenagaren , Gipuzkoako Ostalaritza Elkartearen eta Kino Martinez bertako idazkari nagusiaren laguntza ere badu.