Bilatu
Sartu
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Auzoak
      • Aiete-Miramon
      • Altza
      • Amara
      • Amara Berri-Loiolako Erribera
      • Añorga
      • Antigua
      • Bidebieta
      • Egia
      • Erdialdea
      • Gros
      • Ibaeta
      • Igeldo
      • Intxaurrondo
      • Loiola-Txomiñenea
      • Martutene
      • Morlans
      • Parte Zaharra
      • Ulia
      • Zubieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Eduki babestua
  • Astekaria
  • 20. urteurrena
  • Iritzia
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Komunitatea
  • Agenda
  • Gehiago
    • ATERKI
    • Jaiak
    • Adimena
    • Nor gara
    • Gure berri
    • Txoroskopoa
    • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Sartu
Ingurumena

Basoko landare jangarriei buruzko ikastaroa egingo dute Ulian

bihotz-inguru-baso-eskola-2 (Argazkia: Lide Ferreira)
Sara Ibarguren @saraibarguren
Ulia
2023/06/22

Aranzadi zientzia elkarteak basoko landare jangarriei buruzko ikastaroa eskainiko du Ulian uztailaren 8an. Paisaiatik mahaira tailerraren helburua da parte hartzaileei landare horiek zein diren eta plater gozoak egiteko nola prestatzen diren erakustea.

Clara Gutierrez biologoa eta etnobotanikan aditua izango da Ulia mendian barrena egingo den ibilaldi honen gidaria, “aurkitzen diren landare jangarriak ezagutuz eta bilduz”. Gainera, “kontsumorako egokiak ez direnak ere identifikatuko ditugu, pozoitsuak direlako, eta mendian presentzia txikiagoa duten landareak biltzeari uko egingo diogu, ugal daitezen uzteko”, azaldu du Gutierrezek.

Tailerra 10:00etan hasiko da, Ulia Interpretazio Zentroan, hitzaldi labur batekin. Ondoren, izena ematen duten pertsonek osteratxoa egingo dute mendian barrena (izen- emateak hemen zabalik). “Uliako ingurunea oso interesgarria da, landaretza handia duelako”, azaldu du biologo eta etnobotanikariak, eta itxaropentsu agertu da “jateko moduko basa landare ugari aurkitzeko”. Hala, Ulian bioleta ugari daudela dio, eta horietatik hostoak zein loreak jaten direla, osinak, nutrizio balio handikoak eta zapore bikainekoak, edo pagatxak eta basa marrubiak, basoko beste fruitu batzuen artean.

Hala ere, hemengo mendietan gehien hedatu den landarea garikota (Silene vulgaris) da, bere loreak zanpatzean eta lehertzean egiten duen soinu bitxia duena. Gutierrezek oso gogoko du, bere ustez “basa barazkirik onenetakoa” baita.

Uztailaren 8ko tailerra ez da soilik bilketa jarduera bat izango; izan ere, Uliako aterpetxeak jarduera honetarako bere sukaldea uzten duenez, biltzen dituzten landareak prestatuko dituzte. Arrautza beteak, arroza perretxikoekin eta basa landareekin edota patatak malbarekin izango dira parte hartuko duten pertsonek sukaldean kozinatzen ikasiko dituzten plateretako batzuk. 

Azken egunetako irakurrienak

 

 

Euskaraldia Donostian 2025

Euskaraldia
euskaraldia

Jai giro ederrean hasi dute Euskaraldia Donostiako hainbat auzotan asteburuan

Jaiak
erraldoi eguna

Erraldoi Eguna egin dute Antiguan, giro paregabean

Euskaraldia

Abiatu da Euskaraldia dantza eta musika artean

Euskaraldia
'ahobizi' eta 'belarriprest' txapak

Donostiako Euskaraldiko egitaraua, auzoz auzo eta egunez egun

euskaraldia
Euskaraldia_hamaikakoa

Gaur hasiko da Euskaraldia

Euskaraldia
chamorro-agote

«Euskaldun guztiok bateratzen gaituen elementu bakarra da euskara»

Euskaraldia
ramon-goikoetxea

«Espero dugu atleten artean Euskaraldiko gure kamisetek arrakasta edukitzea»

Euskaraldia
esther

«Atzerritarrei euskarazko hiztegi txikiak banatuko dizkiegu»

Euskaraldia
haizea-solagurenbeaskoa

«Euskaraldiko hasierako irrika berpiztu nahi dugu»

Eduki babestua
euskaraldia
Euskaraldia

«Lehen hitza euskaraz egitea jarrera natural bat izan beharko litzateke»

Azken bideoak

 

Donostiako azken berrien buletina

Donostiako azken berriak biltzen ditu hiru egunean behin.
Astelehen, asteazken eta ostiraletan iristen zaizu posta elektronikora.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 943-46 72 36
  • donostia@hitza.eus
  • Ametzagaña, 19 20012 Donostia
  • Nor gara
  • Publizitatea
Berriki Kudeaketa Aurreratua KUDEAKETA AURRERATUARI
DIPLOMA
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.