Bilatu
Sartu
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Auzoak
      • Aiete-Miramon
      • Altza
      • Amara
      • Amara Berri-Loiolako Erribera
      • Añorga
      • Antigua
      • Bidebieta
      • Egia
      • Erdialdea
      • Gros
      • Ibaeta
      • Igeldo
      • Intxaurrondo
      • Loiola-Txomiñenea
      • Martutene
      • Morlans
      • Parte Zaharra
      • Ulia
      • Zubieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Eduki babestua
  • Astekaria
  • 20. urteurrena
  • Iritzia
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Komunitatea
  • Agenda
  • Gehiago
    • ATERKI
    • Jaiak
    • Adimena
    • Nor gara
    • Gure berri
    • Txoroskopoa
    • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Sartu
Kultura
Zinemaldia
Culinary Zinema

Sukaldaritza etxe

maison 'Grand Maison Paris' filma.Zinemaldia
Ignacio Arakistain
2024/09/26

Esfortzua, diziplina eta sakrifizioa. Zerbaitetan arrakasta lortzeko, ezinbesteko ordainsari eta bidesari. Konstantzia bidelagun, gailurrerako bide neketsu bezain malkartsuan, lanaren garrantziaz jabetzeko balio izan zigun atzokoan Culinary Zinema sailean aurkeztu zen Grand Maison Paris fikzioak. Dedikazioak bueltan ekarri ohi duen errekonozimenduaz eta laudorio horiexek zure mugez harago lortzeak inplizituki dakartzan zailtasunei buruz ere aritu zitzaigun atzokoan Kei Kobayashi sukaldari japoniarraren istorioan oinarritzen zen filma. Kobayashik bere jaioterria utzi eta munduko sukaldaritzaren epizentro deituriko batera egin baitzuen bidaia: Paris liluragarrira, hain zuzen. Behin bi Michelin izar lortuta, erronkarik zailena zuen begi aurrean. Nola txunditu berarekin fio ez ziren kritikari frantsesak? Nola lortu lantalde konpaktu eta anitz bat, bere helburuaren mesedetan? Gako horien erantzunak, pantailan zein Paulo Airaudo argentinar euskaldunduak arrats hondarrean eskainitako afari bikainean eskaini zizkiguten.

Arestian aipatu moduan, ugaritan ez da aski izaten desio indar geldiezin bat. Beharrezkoa da iraunkortasunean fedea, onenen altzoan hezi nahi izatea profesionalki eta berauengandik ikasteko grinaz baliatzea momenturik garratzenetan. Lehen unetik, eszenatoki arrotzaren aurpegiak erakusten dizkigu Ayuko Tsukahara zuzendariak, oparotasunez jantzitako frantziar hiri dotorean kokatzen baitu bere kulturatik at izen eta ospe bat lortze bidean dabilen sukaldari japoniar gaztea. Ugariak dira sukaldaritza frantsesaren mundu mailako garrantziari buruzko aipuak eta ikusten du ikusleak zirkuitu hertsi bezain endogamiko batean dabilela borrokan protagonista, bere ametsa lortu nahian. Konpetentzia sutsua, produktuak lortzeko zailtasunak; bihurgune ugari errepidean. Filma teknikoki bikaina iruditu zitzaidan arren, bere argumentuak zeharkatutako zenbait bidek ez ninduten erabat ase. Labe artean lanean dihardutenen arteko liskarrek argi erakusten zuten korala eta kolektiboa dela horrelako jatetxe entzutetsuetan motorra mugiarazteko gai dena. Hala ere, istorio honetan zehar hiru izardun maisua izatera iritsi nahi duenaren eta bere gozo sekzioa zuzentzen duenaren arteko tirabirek apur bat aldendu egin ninduten trama zentraletik. Gainontzean, amaierako degustazio erabakigarrian ageri diren plateren irudi, azalpen eta aipamenak pedagogiko bezain estetikoki erakargarriak egin zitzaizkidan.

Lehen zatiaz egunotan jendez mukuru diren zine aretoetan gozatu ondoren —nahi lituzke batek horrelaxe ikusi zinemak urte osoan—, prest ginen gaueko protagonistaren alter ego-a izan zitekeenak asmatutako menua dastatzeko. Izan ere, bere etxetik kilometro dezentera arrakasta nabarmena lortzen ari den sukaldari konprometitu eta jakintsu baten platerek egin ziguten Basque Culinary Centerren ongi etorria. Mahai bueltan Paulo Airaudok aurkeztuari filmean entzundakoen oihartzuna zerien. Bertako produktuarekiko maitasun infinitua, teknikaren bidez errezeta liburu klasikoa astintzeko gosea ala sorkuntzarako beldurrik eza. Aipagarriak izan ziren xanpain saltsa batean blaituta aurkeztu ziguten ostra edota txahal italiarren haragia foie puska ederrarekin batzen zuen proposamena. Bazen gaueko oharrak zuzentzen ari zenaren jaioterri zein bizileku izanikoei omenaldiren bat baino gehiago. Amaierako tertulian aipatu zuenez, gurean jada urteak egin ostean, bertakotua sentitzen da Airaudo eta ohoretzat du sukalde figura totemiko zenbaiten ekosistema berdinean aritzea eta beraietaz etengabe ikastea. Nabari zitzaion atzo zerbitzatutako afariari kanpotarrak etxe sentitzen duenari dizkion kariñoa eta estimua.

Eta azkenik, Zinemaldiaren baitako aurtengo bitakora pertsonala itxi aurretik, aipatu nahiko nuke mahai gainean jarritakoaz bezain beste gozatzen dela ziklo honen baitan altzoan izan ohi dituzun mahaikideez. Horixe baita bere xarma, ene uste apalean. Kalifornian bizi den donostiarra, Madriletik esperientzia gosez etorritako bikote gaztea, Zarautzetik gerturatutako amandre jubilatu parea edo saltsa ugaritan barna dabilen sasi-kronista azpeitiarra mahai beraren bueltan elkartzeko ahalmena du Culinary Zinemak. Aurreiritzirik gabeko lehen solasaldi horietan atera ohi dira anekdota bitxiak, tarteko ezagunen bat edo beste ala hurrengo urtean bertan topatuko garenaren konbentzimendua. Izan ere, esperientzia probatua duenak izan ohi du errepikatzeko desira eder bat. Zinemaldiak zein Basque Culinary Centerrek gauzak fin eta txukun egiten dituztenaren seinale. Zorionak, beraz!

Azken egunetako irakurrienak

 

 

Euskaraldia Donostian 2025

Euskaraldia
euskaraldia

Jai giro ederrean hasi dute Euskaraldia Donostiako hainbat auzotan asteburuan

Jaiak
erraldoi eguna

Erraldoi Eguna egin dute Antiguan, giro paregabean

Euskaraldia

Abiatu da Euskaraldia dantza eta musika artean

Euskaraldia
'ahobizi' eta 'belarriprest' txapak

Donostiako Euskaraldiko egitaraua, auzoz auzo eta egunez egun

euskaraldia
Euskaraldia_hamaikakoa

Gaur hasiko da Euskaraldia

Euskaraldia
chamorro-agote

«Euskaldun guztiok bateratzen gaituen elementu bakarra da euskara»

Euskaraldia
ramon-goikoetxea

«Espero dugu atleten artean Euskaraldiko gure kamisetek arrakasta edukitzea»

Euskaraldia
esther

«Atzerritarrei euskarazko hiztegi txikiak banatuko dizkiegu»

Euskaraldia
haizea-solagurenbeaskoa

«Euskaraldiko hasierako irrika berpiztu nahi dugu»

Eduki babestua
euskaraldia
Euskaraldia

«Lehen hitza euskaraz egitea jarrera natural bat izan beharko litzateke»

Azken bideoak

 

Donostiako azken berrien buletina

Donostiako azken berriak biltzen ditu hiru egunean behin.
Astelehen, asteazken eta ostiraletan iristen zaizu posta elektronikora.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 943-46 72 36
  • donostia@hitza.eus
  • Ametzagaña, 19 20012 Donostia
  • Nor gara
  • Publizitatea
Berriki Kudeaketa Aurreratua KUDEAKETA AURRERATUARI
DIPLOMA
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.