Bilatu
Sartu
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Auzoak
      • Aiete-Miramon
      • Altza
      • Amara
      • Amara Berri-Loiolako Erribera
      • Añorga
      • Antigua
      • Bidebieta
      • Egia
      • Erdialdea
      • Gros
      • Ibaeta
      • Igeldo
      • Intxaurrondo
      • Loiola-Txomiñenea
      • Martutene
      • Morlans
      • Parte Zaharra
      • Ulia
      • Zubieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Eduki babestua
  • Astekaria
  • 20. urteurrena
  • Iritzia
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Komunitatea
  • Agenda
  • Gehiago
    • ATERKI
    • Jaiak
    • Adimena
    • Nor gara
    • Gure berri
    • Txoroskopoa
    • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Sartu
Orokorra

Zapore desberdinak dastatu dituzte Ekintza Ikastolako ikasleek

Dastatu1 50 haur baino gehiagok parte hartu dute Pedro Subijanaren ikastaroan.Ekintza Ikastola.
Irutxuloko Hitza @irutxulo
2024/11/07

Dastamenaren Eguna dela eta, DBH1 mailako Ekintza Ikastolako 50 ikaslek baino gehiagok parte hartu dute gaur jardunaldi berezi batean. Pedro Subijana sukaldariak eta Akelarre jatetxeko bere lantaldeko kideek ikastaro bat eman dute ikastolan, ikasleei haurtzarotik nutrizioaren garrantzia hurbiltzeko helburuarekin.

Euro-toques Europako sukaldarien nazioarteko elkarteak bultzatutako egitasmo honi esker, duela 25 urte baino gehiagotik Subijana Ekintza Ikastolako ikasgeletara joaten da helburu argi batekin: “Haurrak txikitatik blaitzea elikadurak gure osasunean duen eraginaz eta hainbat produktu hurbiltzea”. Jardunaldian zehar adierazi duenez, “elikadura funtsezko zutabea da gure osasuna zaintzeko, eta txikitatik ohiturak finkatzeko moduaren araberakoa da. Horregatik da funtsezkoa oinarri on bat sortzea”.

Dastatu2

Ikasleek jardunaldi didaktiko batez gozatu dute, eta alderdi ludikoa ez da falta izan. Gehienek lehendik ere ezagutzen zuten nutrizio piramidea, baina gogoan izan dute zer produktu komeni den gehiago eta zein gutxiago jatea, bai eta gure tokiko produktuek menu osasungarriak egiteko eskaintzen dizkiguten hainbat bertute ere, “lekale bikainak edo oliba-olioa, esaterako”, Jorge Breton Akelarreko sukaldari buruak esan duen moduan. “Elikadura eta ariketa fisikoa eskutik helduta doazen bizimodua ahaztu gabe”, zehaztu du.

Egitasmoak, halaber, jateko orduan bost zentzumenek duten garrantzia azpimarratu du, bereziki, dastamena eta usaimena, eta elikaduraren piramidea errepasatzeaz gain, ikasleek ahoan zapore desberdinak bereizten ikasi dute: azidoa, gazia, mingotsa eta gozoa. In situ egiaztatu dute, txokolatea, kafea, limoia, jogurta eta azukrea dastatuz. Ikasle batzuen harridurarako, Subijanak beste zapore bat aipatu die, umamia. Inork badaki zapore hori zer elikagaik duten? Urdaiazpiko iberikoak! erantzuten zuen ikasle batek gogotsu. Sukaldariak egindako galdera ugarietako bat izan da. Abegikor, gaiaren inguruan jakin-min handia duten neska-mutilen zalantzak argitu ditu.

Ikasle arretatsuenek saria eskuratu dute Dastamenaren Egunean, eta bakailao-opil batzuk prestatu eta dastatzeaz gozatzeko aukera izan dute, Pedro Subijanak etxean kozinatzera animatzen zituen bitartean.

Ekintza Ikastolako zuzendari Uxue Arrazolaren ustez, “ikastolak elikadura kontziente baten alde egiten duen apustuan funtsezko ekimena da hau. Ikasgeletan sustatzen dugun gaia da, sentsibilizazio jardunaldi hauekin, esaterako, bai eta gure jantokietan ere, kalitatezko produktu jasangarri eta km0 bat lehenesten baitugu”, zehaztu du.

Azken egunetako irakurrienak

 

 

 

Donostiako azken berrien buletina

Donostiako azken berriak biltzen ditu hiru egunean behin.
Astelehen, asteazken eta ostiraletan iristen zaizu posta elektronikora.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 943-46 72 36
  • donostia@hitza.eus
  • Ametzagaña, 19 20012 Donostia
  • Nor gara
  • Publizitatea
Berriki Kudeaketa Aurreratua KUDEAKETA AURRERATUARI
DIPLOMA
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.