Bilatu
Sartu
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Auzoak
      • Aiete-Miramon
      • Altza
      • Amara
      • Amara Berri-Loiolako Erribera
      • Añorga
      • Antigua
      • Bidebieta
      • Egia
      • Erdialdea
      • Gros
      • Ibaeta
      • Igeldo
      • Intxaurrondo
      • Loiola-Txomiñenea
      • Martutene
      • Morlans
      • Parte Zaharra
      • Ulia
      • Zubieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Eduki babestua
  • Astekaria
  • 20. urteurrena
  • Iritzia
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Komunitatea
  • Agenda
  • Gehiago
    • ATERKI
    • Jaiak
    • Adimena
    • Nor gara
    • Gure berri
    • Txoroskopoa
    • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Sartu
Gizartea

Arrantzaren inguruko lehiaketa antolatu dute ikastetxeentzat, errelebo aldaketaren beharraz kontzientziatzeko

Arrantza
Sara Ibarguren @saraibarguren
2025/03/26

Osasuntsu eta jasangarrian elikatu, elikatu Euskadiko arrantza lehiaketa erronka aurkeztu dute Kofradia-Itsas Etxeak eta Cristina Enea Fundazioak, Eusko Jaurlaritzako Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantza Sailaren eta Donostiako Udalaren laguntzarekin. Miren Garmendia Gipuzkoako Baxurako Arrantzako Ekoizleen Erakundeko zuzendariak adierazi duenez, “ekimen berri honen helburua Euskadiko artisau arrantzaren belaunaldi erreleboaren lanari eta haren jasangarritasunari jarraipena ematea da, eta hori modu proaktiboan egitea ikastetxeen bidez, baxurako espezieetan oinarritutako ikerketa didaktikoa eta sukaldaritza sormena gazteenekin batera bideratuz”. Lehen Hezkuntzako 3., 4., 5. eta 6. mailetako eta Bigarren Hezkuntzako 1. eta 2. mailetako ikasleek parte hartu ahal izango dute, eta klase osoak parte hartu beharko du.

Lehiaketa erronkan parte hartzeko, interesa duten ikastetxeek baxurako arrantza espezie hauen ezaugarriei, ohiturei, egoera ekologikoari, harrapaketa teknikei eta sukaldaritza aprobetxamenduari buruzko ikerketa garatu beharko dute: berdela, Kantauriko antxoa, hegaluzea, legatza eta itsas aingira. Era berean, errezeta liburu sortzailearen proposamen bat ere aurkeztu beharko dute, espezie horietako bakoitzarekin plater bat prestatzeko errezeta bat, gutxienez, jasoko duena. Proiektuek testuak, irudiak, argazkiak eta bideo edo audioetarako estekak izango dituzte, eta horiek bidaltzeko epea maiatzaren 30ean amaituko da.

Proiektuari ekin ahal izateko, erakunde antolatzaileek Irakasleentzako baliabideen gida bat diseinatu dute, informazio orokorra, jarduera proposamenak eta errezetak egiteko ereduak biltzen dituena. Eskola ikerketaren barruan, elikadura ohiturei eta arrain kontsumoari buruzko galdetegi bat ere osatuko da.

Epaimahaia honako hauek osatuko dute: itsas ekosistemetan aditua den pertsona batek, baxurako arrantzako kapitain batek, gastronomian eta sukaldaritzan aditua den pertsona batek eta garapen didaktikoan esperientzia duen irakasle batek. Epaimahaiak ikerketaren planteamenduaren originaltasuna, garatutako edukien fidagarritasuna eta errezeten sormena baloratuko ditu.

Proiektu eta errezeta liburu onenak aurkezten dituzten hiru klaseek saria jasoko dute: Arrantzara goaz jardueran parte hartuko dute. Jarduera horretan, talde irabazleek arte txikiko itsasontzi bat zuzenean ikusi ahal izango dute arrantzan.

 

Azken egunetako irakurrienak

 

 

 

Donostiako azken berrien buletina

Donostiako azken berriak biltzen ditu hiru egunean behin.
Astelehen, asteazken eta ostiraletan iristen zaizu posta elektronikora.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 943-46 72 36
  • donostia@hitza.eus
  • Ametzagaña, 19 20012 Donostia
  • Nor gara
  • Publizitatea
Berriki Kudeaketa Aurreratua KUDEAKETA AURRERATUARI
DIPLOMA
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.