Bilatu
Sartu
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Auzoak
      • Aiete-Miramon
      • Altza
      • Amara
      • Amara Berri-Loiolako Erribera
      • Añorga
      • Antigua
      • Bidebieta
      • Egia
      • Erdialdea
      • Gros
      • Ibaeta
      • Igeldo
      • Intxaurrondo
      • Loiola-Txomiñenea
      • Martutene
      • Morlans
      • Parte Zaharra
      • Ulia
      • Zubieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Eduki babestua
  • Astekaria
  • 20. urteurrena
  • Iritzia
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Komunitatea
  • Agenda
  • Gehiago
    • ATERKI
    • Jaiak
    • Adimena
    • Nor gara
    • Gure berri
    • Txoroskopoa
    • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Sartu

Aritz Gorrotxategi: 'Ohiturak'

Aritz_Gorrotxategi Aritz Gorrotxategi
2018/12/21

aritz_gorrotxategiSan Tomas ospatzen da gaur Donostian, txerriaren eguna. Urtarrilean, berriz, San Sebastian. Kaldereroak ondoren, inauteriak hurrena. Aste gutxiren buruan, hiriko jai garrantzitsuenetako batzuk izango ditugu hurrenkeran. Txerria aipatu dut arestian, txerriarena tradizioa baita San Tomasen, aldatu ez den ohitura (aldatu dena izena izan da, Santo Tomasetik San Tomasera). Hala ere, mundua dezente aldatu da azken hamarkadotan. Zer esanik ez, animaliekiko eta janariarekiko dugun begirada. Gero eta gehiago dira zezenketen aurka daudenak, animalientzat tratu hobea eskatzen dutenak, izaki bizidun baten agonia digeritu —eta ikusi— nahi ez dutenak. Eta elikaduraz ari garela, komeni da kontuan izatea sei kaloria begetal behar direla txerri kaloria bakarra lortzeko.

1950. urtean 50 milioi tona haragi jaten ziren urtean munduan. Orain, ia sei aldiz gehiago, eta, aurreikuspenen arabera, berriro bikoiztuko da zifra 2030ean. Labur esanda, gure behar kalorikoen oso gainetik jaten dugu, lehen munduan behar duguna baino askoz haragi gehiago jaten dugu, eta horrek kostu handia dakar, diru- eta ingurumen-kostu handia alegia. Bestela esanda, haragia berdintasunik ezaren metafora biribila da.

Ez naiz sartuko hiltegien kontuan, baina gauza jakina da hiltegietakoak gutxi duela eutanasia gozotik. Are gehiago, txuleta-zale amorraturenak ere nekez jasango lituzke animalia horien min-txilioak. Baina gure gizartean gauza asko bezala, hori ere ezkutuan eta isilpean egiten da.

Guztiarekin, txerriaren ohiturarekin tematzen gara, hausnarketarik egin gabe, mugiezin, ohituraren gurpil itsuari jarraiki. Alabaina, agian, gure festa handia zaharkituta geratu da, inertzia arkaiko bat da, eta ez dator bat gure gaur egungo pentsamolde eta izaerarekin. Ohiturak aldaezinak eta sakratuak direla esango du baten batek. Eta krudelak badira? Begira, adibidez, Lekeitioko antzararena eta antzeko beste hamaika kasu. Gauzak aldatu eta hobetu daitezke. Ez al dugu aldatu Realaren ereserkia inklusiboagoa izateko?

Azken egunetako irakurrienak

 

 

 

Donostiako azken berrien buletina

Donostiako azken berriak biltzen ditu hiru egunean behin.
Astelehen, asteazken eta ostiraletan iristen zaizu posta elektronikora.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 943-46 72 36
  • donostia@hitza.eus
  • Ametzagaña, 19 - 20012 Donostia
  • Nor gara
  • Publizitatea
Berriki Kudeaketa Aurreratua KUDEAKETA AURRERATUARI
DIPLOMA
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.