Bilatu
Sartu
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Auzoak
      • Aiete-Miramon
      • Altza
      • Amara
      • Amara Berri-Loiolako Erribera
      • Añorga
      • Antigua
      • Bidebieta
      • Egia
      • Erdialdea
      • Gros
      • Ibaeta
      • Igeldo
      • Intxaurrondo
      • Loiola-Txomiñenea
      • Martutene
      • Morlans
      • Parte Zaharra
      • Ulia
      • Zubieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Eduki babestua
  • Astekaria
  • 20. urteurrena
  • Iritzia
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Komunitatea
  • Agenda
  • Gehiago
    • ATERKI
    • Jaiak
    • Adimena
    • Nor gara
    • Gure berri
    • Txoroskopoa
    • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Sartu
Gizartea
Josema Azpeitia, kazetaria eta gastronomian aditua

"Betiko tabernak desagertzen ari dira"

Josema_Azpeitia Josema Azpeitia kazetaria eta gastronomian aditua.
Inaxio Esnaola @inaxioesnaola
Parte Zaharra
2019/12/06

Parte Zaharreko pintxo tabernak asko aldatu direla uste duzu?

XX. mendearen erdialdetik etengabe aldtu da pintxo tabernen eredua. Aldaketa esanguratsuenetakoa XXI. mendearen hasieran izan zen. La Cuchara de San Telmo tabernak sortu zuen eredua (pintxo gutxiago barran, pizarra beltza sukaldeko pintxoen zerrendarekin…), eta toki guztietara zabaldu zen. Garai bateko pintxoz betetako barrak turistentzako pintxo tabernetan mantentzen dira.

Auzoa pintxoen parke tematiko bihurtu da?

Bihurtzen ari da. Garai bateko familia eredua ia desagertu da tabernetatik, eta tabernarik handienak edo ikusgarrienak inbertsio taldeak eskuratzen ari dira. Taberna hauetan pintxoak berdinak dira, eta enpresa hauen helburu bakarra turistak harrapatzea da tabernatik atera ez daitezen. Horretarako, hainbat trikimailu erabiltzen dituzte: plater handia eskaintzea turistek ahalik eta pintxo gehien hartzeko, pintxoen itxura eta koloreari garrantzia eman nahiz eta gero kalitatea jaitsi… Ondorioz, donostiarrak gero eta gutxiago joaten dira Parte Zaharrera, eta turisten ghetto bihurtzen ari da.

Parte Zaharrean, oraindik, taberna eta jatetxe interesgarri asko dago, baina gauzak horrela jarraituz gero, bai, parke tematiko bat bihurtuko da.

Gastronomia ikuspegitik, pintxo tabernen eskaintza nolakoa da?

Gero eta eskasagoa. Betiko tabernak desagertzen ari dira eta inbertsio taldeak erosten ari dira, honek suposatzen duenarekin: kalitatea jaistea eta turistentzako eskaintza prestatzea. Gaizki dago esatea, baina turistek bertako bezeroek baino gustu txarragoa dute pintxoak baloratzeko orduan, gutxiago ulertzen dute gastronomiaz, produktuez… hori bai, ordaintzeko orduan erreparo gutxiago dute.

Betiko taberna askok izaera galdu dutela uste duzu?

Bai, batzuk mantentzen dira, baina ia denak izaera hori galtzen ari dira. Batzuk kalitate-irla gisara mantentzen dira inbertsio taldeek eskaintzen duten zaborraren artean, baina oso garestiak bihurtu dira bertako bezero orokorrentzat. Beste batzuek euren eskaintza egokitu dute turismoari begira. Esaterako, betiko pintxo taberna batek ia soilik gazta tartak egiten ditu.

Pixkanaka, tabernak esku gutxiren esku geratzen ari direla aipatu duzu. Horrek zer nolako eragina izan du eskaintzen duten zerbitzuan?

Ikaragarria. Inbertsore talde baten atzaparretan erortzen direnean tabernek betiko esentzia galtzen dute. Kasu askotan goitik bera aldatzen dituzte; dekorazioa, eta kasu batzuetan distribuzioa bera ukitu moderno edo kosmopolitagoa emateko. Kalitateari dagokionez, aldaketa nabaria ematen ari da. Kontuan hartu behar da zenbait taberna eskuratzeko inbertsio taldeek izugarrizko diru kopuruak ordaintzen dituztela. Inbertsio hau, noski, berreskuratu behar da, eta tabernak aurreko nagusiekin zeukan kalitatea jaistea da gehienek jarraitzen duten bidea.

Pintxoen prezioen polemikaz zer duzu esateko?

Turismoaren eragina da, baina normalean toki gutxitan gertatzen da, eta modu ez antolatuan. Duela urte batzuk inspekzio batek jakinarazi zuen taberna batek prezio desberdinak zituela bezeroaren jatorriaren arabera. Taberna publikoki salatua izan zen eta isuna ordaindu behar izan zuen. Dena dela, duela aste batzuk egunkari batek beste salaketa bat egin zuen, eta badirudi taberna batzuei merkeago ateratzen zaiela tarteka isun bat ordaintzea sistema aldatu ordez.

Azken egunetako irakurrienak

 

 

Euskaraldia Donostian 2025

Ingurumena
Eguzkitza_parkea

Auditz Akular Eguna antolatu dute larunbaterako Altzan

Euskaraldia
euskaraldia

Jai giro ederrean hasi dute Euskaraldia Donostiako hainbat auzotan asteburuan

Jaiak
erraldoi eguna

Erraldoi Eguna egin dute Antiguan, giro paregabean

Euskaraldia

Abiatu da Euskaraldia dantza eta musika artean

Euskaraldia
'ahobizi' eta 'belarriprest' txapak

Donostiako Euskaraldiko egitaraua, auzoz auzo eta egunez egun

euskaraldia
Euskaraldia_hamaikakoa

Gaur hasiko da Euskaraldia

Euskaraldia
chamorro-agote

«Euskaldun guztiok bateratzen gaituen elementu bakarra da euskara»

Euskaraldia
ramon-goikoetxea

«Espero dugu atleten artean Euskaraldiko gure kamisetek arrakasta edukitzea»

Euskaraldia
esther

«Atzerritarrei euskarazko hiztegi txikiak banatuko dizkiegu»

Euskaraldia
haizea-solagurenbeaskoa

«Euskaraldiko hasierako irrika berpiztu nahi dugu»

Azken bideoak

 

Donostiako azken berrien buletina

Donostiako azken berriak biltzen ditu hiru egunean behin.
Astelehen, asteazken eta ostiraletan iristen zaizu posta elektronikora.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 943-46 72 36
  • donostia@hitza.eus
  • Ametzagaña, 19 20012 Donostia
  • Nor gara
  • Publizitatea
Berriki Kudeaketa Aurreratua KUDEAKETA AURRERATUARI
DIPLOMA
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.