Bilatu
Sartu
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Auzoak
      • Aiete-Miramon
      • Altza
      • Amara
      • Amara Berri-Loiolako Erribera
      • Añorga
      • Antigua
      • Bidebieta
      • Egia
      • Erdialdea
      • Gros
      • Ibaeta
      • Igeldo
      • Intxaurrondo
      • Loiola-Txomiñenea
      • Martutene
      • Morlans
      • Parte Zaharra
      • Ulia
      • Zubieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Eduki babestua
  • Astekaria
  • 20. urteurrena
  • Iritzia
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Komunitatea
  • Agenda
  • Gehiago
    • ATERKI
    • Jaiak
    • Adimena
    • Nor gara
    • Gure berri
    • Txoroskopoa
    • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Sartu
Gizartea

Argentinako eta Euskal Herriko gozogintza batu dituzte

Marianela Guardia argentinarra da, eta duela hiru hilabete Goxonela gozotegia ireki zuen Egian bere bikotekidearekin batera. Argentinako eta Euskal Herriko gozogintza artisaua egiten du, hemengo produktuak erabiliz. Hiritar zein auzotarrek harrera ona egin dietela azaldu digu, eta oso pozik daude orain arte izandako esperientziarekin.

Goxonela (Argazkia: Oihane Arretxea Bereziartua)
Oihane Arretxea Bereziartua
Egia
2022/01/28

Duela lau urte iritsi zen Marianela Guardia Villa de Merlotik (Argentina) Euskal Herrira. Urte batzuk lehenago Argentinatik Zarautzera joan ziren lagun batzuek gomendatu zioten hona etortzeko. Hango egoera ekonomikoa okertzen ari zen lehenagotik, eta pausoa ematera ausartu zela azaldu digu. Argentinatik irteten zen lehen aldia izan zen berarentzat, eta hemen geratuko zen jakin gabe iritsi zen. “Zarautzen bizi nintzela ezagutu nuen nire bikotekidea. Bera donostiarra da, eta hona etorri ginen bizitzera”.

Guardia gozogilea da ofizioz, 12 urterekin hasi zen kozinatzen eta gozogintzaren inguruko ikastaroak egiten: “Amak txikitatik irakatsi dit sukaldaritza”. Argentinan bi gozotegi ireki zituen, baita izozki denda bat ere. Bizi osoa darama kozinatzen, eta ikaragarri gustuko du: “Kozinatzea nire pasioa da”.

Euskal Herrira iritsi zenean, bere lanbidearekin jarraitu nahi zuen, eta bere bikotekidearekin batera negozioa sortzea erabaki zuten. Bere bikotekideak negozio bat sortzeko ideia izan baitu aspalditik. “Sakrifizio handia izan da, baina oso pozik gaude”. Ziurgabetasun handiarekin hasi ziren hasieran, baina egindako aurreikuspenak betetzen ari dira.

Hiru hilabete igaro dira Ametzagaña kalean denda ireki zutenetik. Guardia aritzen da dendan lanean, berak egiten ditu gozoak. Dendan bertan du lantegia. Artisau-lana eginez eta bertako produktuak erabiliz egiten du lan. Goxonelan, Argentinan egiten dituzten gozo tradizionalak topatu daitezke. Besteak beste, alfajoreak, pastafrolak eta esne-gozokia duten askotariko gauzak. Guardiaren ustez, gastronomia argentinarra hirian presente egon arren, “gozogintza argentinarrak ibilbide handia du aurretik”.

Hala ere, neska argentinar bat eta gizon euskaldun bat elkartu direnez, bi kulturak batuko zituen proiektua izatea nahi zuten. Cebanken euskal gozogintzaren inguruko formakuntza egin zuen iritsi eta hilabete gutxira.

Kultura nahasketa

Euskal gozogintzan erabiltzen diren osagaiak oso ezberdinak direla dio Guardiak: “Zerotik hastea bezalako izan zen”. Urte hauetan, inguruan galdetzen, informazioa bilatzen eta ikasten aritu da. Besteak beste, euskal pastela, gazta tarta, sagar tarta, udare tarta, madalenak egiten ditu. Horrez gain, askotariko opilak eta tartak ere egiten ditu, baita enkarguz eskatzen dizkioten tarta pertsonalizatuak ere. Astebururo enkarguak izaten dituztela dio Guardiak.

Gozogilearen iritziz, euskaldunak oso tradizionalak dira gozoei dagokionez, hori gustuko du, eta horregatik gerturatu nahi izan du bertako berezitasunetara. “Kulturalki ogi asko jaten da hemen, eta banekien hori ere izan behar genuela gure dendan”.

Bestalde, hemendik aste gutxira, enpanada argentinarrak egiten hasiko da. Gozoa da gehien gustuko duena, baina gauza gaziak ere kozinatzen ditu. Izenak ere bi kulturen arteko batuketa irudikatzen du. Guardiak azaldu duenez, euskaltegira joaten da euskara ikastera. Gero eta gehiago ari da euskarara gerturatzen eta gizartean integratzen. Hasieran, hizkuntza arrotza iruditu zitzaion arren, gero eta gehiago gustuko du. Goxo hitzak hasieratik liluratu zuen, eta bere izenarekin nahastuz atera da Goxonela. Izena izan zen bion artean erabaki zuten lehen gauza, proiektuak oraindik forma zehatzik ez zuenean ere.

Denetariko bezeroak

Bikotea oso pozik dago hiritarrek egindako harrerarekin. “Jendeari asko gustatzen zaizkio gozo argentinarrak eta jende ugari hurbildu da dendara2. “Harrituta” daude, ez baitzuten halako erantzunik espero. Egian lokala jartzeko aukera izan zuten proiektua martxan jarri nahi izan zutenean eta Guardiaren iritziz, oso auzo “ona eta atsegina” da.

Auzotar ugari hurbildu dira haiengana: “Adin guztietako jendea etortzen zaigu”. Haurtzaindegi bat eta hainbat eskola dituzte inguruan eta gehienak seme-alabak dituzten bikote gazteak direla dio. Hala ere, adinekoak ere gerturatu dira bertara: “Gazteak gauza berriak probatzera etortzen dira, adineko jendeak, ordea, betiko gozoetara jotzen du normalean”.

Azken egunetako irakurrienak

 

 

 

Donostiako azken berrien buletina

Donostiako azken berriak biltzen ditu hiru egunean behin.
Astelehen, asteazken eta ostiraletan iristen zaizu posta elektronikora.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 943-46 72 36
  • donostia@hitza.eus
  • Ametzagaña, 19 20012 Donostia
  • Nor gara
  • Publizitatea
Berriki Kudeaketa Aurreratua KUDEAKETA AURRERATUARI
DIPLOMA
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.