Bilatu
Sartu
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Auzoak
      • Aiete-Miramon
      • Altza
      • Amara
      • Amara Berri-Loiolako Erribera
      • Añorga
      • Antigua
      • Bidebieta
      • Egia
      • Erdialdea
      • Gros
      • Ibaeta
      • Igeldo
      • Intxaurrondo
      • Loiola-Txomiñenea
      • Martutene
      • Morlans
      • Parte Zaharra
      • Ulia
      • Zubieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Eduki babestua
  • Astekaria
  • 20. urteurrena
  • Iritzia
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Komunitatea
  • Agenda
  • Gehiago
    • 73. Zinemaldia
    • ATERKI
    • Jaiak
    • Adimena
    • Nor gara
    • Gure berri
    • Txoroskopoa
    • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Sartu
Jaiak

Añorgako jaiak, oilasko, zikiro eta mozorro

Karmen eguna aitzaki, urtez urte Añorgan jai ederrak antolatzen dituzte uztaileko bigarren eta hirugarren asteburuetan. Jai batzordeko kide Jon Altunaren arabera tradizioaren eta berrikuntzaren artean dago jaien mamia.

oilasko biltzaileak2 Añorgako oilasko biltzaileak Lukainkategi parean dantzan, 2022an. Xalba Ramirez
Xalba Ramirez @xalbaram
2023/07/07

Oilasko biltzaileak jarri ditu adibide: bihar goizean abiatuko dira neska-mutilak Añorgako baserrietan zehar, bertsotan eta dantzan, puska eskean. «Baina oilasko eske beganoa da», dio erdi txantxetan. «Hau da, ez ditugula oilaskoak biltzen, eta are gutxiago hiltzen: baserriek zizka-mizkak eta sagardoa jartzen dituzte, eta limosna eman; ondoren egiten dugu hamaiketakoa», argitu du.

Lehen bai. Lehen, gaupasa eginda joaten ziren auzoko mutilak baserrietara, eta, oilaskoak makil batean lotuta, auzoko plazara jaitsi eta bertan hiltzen zituzten, bazkaria egiteko. Parekideagoa eta animaliekiko tratu duinagoa emateaz gain, gaupasa egin behar ez izateak parte hartzea errazten du, Altunaren arabera.

Paella jana dator jarraian, eta «urtez urte gora» doan parte hartzearekin osatzen da lehen asteburua. Berritasunen artean, emakumeen frontenis finala berreskuratzea aipatu du Altunak: «Lehenago egiten zen arren, pandemia ostean bertan behera geratu zen, eta aurten berreskuratu dugu».

Biharko eguneko beste berritasun bat izango da gazte afaria: «Mundu guztiak zeukan bere eguna, baina gazteok ez, eta gure arteko afaria prestatu dugu».

Karmen eguneko asteburua, handiena

Hurrengoa izango da asteburu handia: «Zikiroa da jaietako jarduera izarra, eta, aurten gainera, añorgatarrok prestatuko dugu». Altunak azaldu duenez, orain arte Zubietako eta Lasarteko kuadrilla bat arduratzen zen zikiroa prestatzeaz, eta iaz, jada, azken urtea izango zutela abixatu zuten. «Erreleboa emateko prest geunden hainbat gazte, eta aurten gure esku egongo da», azaldu du. «Aste Nagusian egin genuen proba 40 lagunentzat, eta aurrerago 60 bat lagunentzat. Ondo ateratzea espero dugu, baina badazpada, iazkoak gertu edukiko ditugu», dio barrez.

Egun hori, hilaren 14a, da berezienetako bat. Mozorro afaria egiten da, eta, aurten, photocall bat antolatu dute, «erregistratuta geratu dadin». Gaua luzatzeko asmo nobleenarekin, goizaldean, txosnak ixterakoan, sandwichak banatuko dituzte gaztetxeko kideek, jarraian muxu plakajera jolasteko futbol zelaian. Goizeko bederatzietan, bigarren gosaria jango dute Goialdean, gaupasa eguna fundamentuz hasteko.

Larunbatean izango dira kontzertu handiak, eta, igandean, Karmen egunean, izango dira azken jarduerak, dantza, bazkari eta pilota erakustaldiarekin. Bi asteburu hauetan zehar erakutsiko dute Añorgan nola ospatu jaiak tradiziotik, eta umore onetik. Eta hori bai, erreleboa ziurtatuta dutela.

Azken egunetako irakurrienak

 

 

 

Donostiako azken berrien buletina

Donostiako azken berriak biltzen ditu hiru egunean behin.
Astelehen, asteazken eta ostiraletan iristen zaizu posta elektronikora.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 943-46 72 36
  • donostia@hitza.eus
  • Ametzagaña, 19 - 20012 Donostia
  • Nor gara
  • Publizitatea
Berriki Kudeaketa Aurreratua KUDEAKETA AURRERATUARI
DIPLOMA
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.