Bilatu
Sartu
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Auzoak
      • Aiete-Miramon
      • Altza
      • Amara
      • Amara Berri-Loiolako Erribera
      • Añorga
      • Antigua
      • Bidebieta
      • Egia
      • Erdialdea
      • Gros
      • Ibaeta
      • Igeldo
      • Intxaurrondo
      • Loiola-Txomiñenea
      • Martutene
      • Morlans
      • Parte Zaharra
      • Ulia
      • Zubieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Eduki babestua
  • Astekaria
  • 20. urteurrena
  • Iritzia
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Komunitatea
  • Agenda
  • Gehiago
    • ATERKI
    • Jaiak
    • Adimena
    • Nor gara
    • Gure berri
    • Txoroskopoa
    • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Sartu
Gizartea

Sukaldetik hasita, komunitatea indartu

Kozinatzeko denborarik ez duenak badu alternatiba osasuntsu eta merkea. Basajaun elkarteak Herreran eta Grosen dituen bi komunitateetan parte hartzea besterik ez du, bere neurrira egindako menua aukeratuz.

Xalba Ramirez @xalbaram
Gros
2023/09/15

Herrerako sukalde komuntiarioa abiapuntu hartu dute Grosen. Aurten hasita, jada egonkortzen hasi da Basajaun elkartearen nodo berria. Garaiko eta ekologikoa den elikadura oinarri, «bazkidetza» bidezko proiektu bat garatzeko asmoz sortu zen 2020an proiektua Herreran. Proiektuaren sustatzaileak dira Aitor Minaya Alonso (Igualada, Herrialde Katalanak, 1986) eta Unax Seges (Herrera, 1978).

Definizio zehatza eman digu Segesek: «Bazkidetza bidez, bertako eta garaiko produktuarekin, elkarte gastronomikoetan erabiltzen ez diren azpiegiturak erabiliz, astelehenetik ostegunera ematen den menu bat da». Tuperretan jartzen dute janaria, eta erabiltzaileek aste osorako menu erdia edo menu osoa hautatzen dute, aukera ezberdinen artean.

Proiektuaren bitartez, elkarteen azpiegiturak «kolektibizatu» eta kozinatzeak suposatu dezakeen zama arindu egiten da, elikadura osasuntsu bat bermatuz, prezio eskuragarrian.

Herreran hainbat elkartetan hasi ziren kozinatzen, baina koronabirusaren krisian gelditu behar izan zuten eta zaharren egoitzara igaro, hasierako planteamendua aldatuz.

Elkarteen erabilera interesgarria da elkarteentzat ere. Askotan oso «itxiak» direnaren sentsazioa dagoela uste du Minayak, eta, honakoen bitartez bestelako zubiak eraiki daitezkeela, «elkartea komunitatera irekitzen delako».

Grosen nodo berria

Herreran proiektua gehiago zabaltzeko muga ikusi zuten, eta Grosera zabaltzeko ideia izan zuten, nodo berri bat sortuz. «Ez dugu nahi proiektu ardatz zentral baten inguruan asko haztea; auzo eta komunitate bakoitzak erreplikatzeko aukera izatea nahiko genuke», dio Minayak. «Auzoetako sukalde autonomoen konfederazioa da gure helburua».

30 bat lagun ari dira parte hartzen egun Grosen. Ahalik eta gehien erreplikatzeko formula bideragarria izaten ari da honela: «Jendea probatzen doa; ez da mundu guztiarentzat, betirako, denbora guztian. Pertsona bakoitzaren egoeraren arabera moldatuz doa». Denboran jasangarria izatea garrantzitsua dela nabarmendu dute, eta hor sartzen da ere komunitatearen garrantzia.

Orain ez dute Groseko Marruman kozinatzen, soilik banaketa zentro gisa erabiltzen dute. «Honela, nodo bat abiatzea errazagoa da, konpromiso gutxiago eskatzen duelako. Behin bazkidetzak handituta, eta beste egoera bat sortuta, autonomoak izateko helburua dugu».

Komunitatea ardatz

Basajaun elkarteak plataforma bat sortu du, erabiltzaileei eskariak egitea errazteko. Astero esteka bat bidaltzen zaie, eta asteroko menua aukeratzen dute bertan: «Zero zabor sortzea dakar honek, aldez aurretik badakigulako zer behar den».

Profilari dagokionez, «askotarikoa» dela diote. «Herreran sei jubilatu daude, baina Grosen bat», dio Unaxek. «Langile jendea da, batez ere, denbora aldetik larriago dabilena eta lanera tuperra daramana. Eta, hor barruan, bakarrik bizi direnak, seme-alabak dituztenak, gazteagoak, helduagoak… denetarik dago». Kontatu duenez, badago bazkide bat, langabezian geratu zena eta ekologikoa eta garaikoa kontsumitzen jarraitu nahi zuena, eta zenbakiak eginda, antzeko ateratzen zitzaiona».

Proiektuari egonkortzeko falta zaiona komunitatearekin «bizitasun puntu bat» edukitzea da: «Jendea elkar ezagutzea eta elkarrekin aritzea. Komunitateak indar bat lortzen du denok elkarrekin joaten garenean, iritzi ezberdinak izan arren». Herrerakoa da betidanik Seges, eta honi esker, inoiz ezagutu ez duen jendearekin du harremana orain.

Adibide gisa jarri dute Grosen gertatzen ari dena: Marruma elkartean Kaleko Afari Solidarioen banaketa egiten da, eta, beraz, bi astean behin haientzat kozinatzen dute. «Sinergiak eta elkarlana horrela lortzen dira, elkarrekin egoten», dio Minayak. «Elkarteetan egitearen arrazoia hori da; espazioa bizi dutenekin elkar harremantzea», gaineratu du.

Elikaduraren borrokan

Elikadura politika bat garatzeko tresna da proiektua: «Egun kasik ez dakigu garaikoa zer den eta zer ez. Eta ezinbestekoa da jasangarritasunaren ikuspegitik».

Minayaren ustez, «elikagaien katean, ekoizletik kontsumitzaileraino doana, bitartekari mordoa dago, ez dutenak baliorik gehitzen». Horrekin apurtzen dute logika komunitarioek. «Elikaduraren etika» bat sustatzea da proiektuaren helburua, «sortu duen etekin hori komunitatera itzultzea da asmoa: jaietan, kale egoeran daudenentzat, eta abar».

Oraingoz, Herreran eta Grosen dauden bi taldeetara batzeko aukera dute webgunean, hurrengo nodoa non irekiko duten zain.

Azken egunetako irakurrienak

 

 

Euskaraldia Donostian 2025

Euskaraldia
euskaraldia

Jai giro ederrean hasi dute Euskaraldia Donostiako hainbat auzotan asteburuan

Jaiak
erraldoi eguna

Erraldoi Eguna egin dute Antiguan, giro paregabean

Euskaraldia

Abiatu da Euskaraldia dantza eta musika artean

Euskaraldia
'ahobizi' eta 'belarriprest' txapak

Donostiako Euskaraldiko egitaraua, auzoz auzo eta egunez egun

euskaraldia
Euskaraldia_hamaikakoa

Gaur hasiko da Euskaraldia

Euskaraldia
chamorro-agote

«Euskaldun guztiok bateratzen gaituen elementu bakarra da euskara»

Euskaraldia
ramon-goikoetxea

«Espero dugu atleten artean Euskaraldiko gure kamisetek arrakasta edukitzea»

Euskaraldia
esther

«Atzerritarrei euskarazko hiztegi txikiak banatuko dizkiegu»

Euskaraldia
haizea-solagurenbeaskoa

«Euskaraldiko hasierako irrika berpiztu nahi dugu»

Eduki babestua
euskaraldia
Euskaraldia

«Lehen hitza euskaraz egitea jarrera natural bat izan beharko litzateke»

Azken bideoak

 

Donostiako azken berrien buletina

Donostiako azken berriak biltzen ditu hiru egunean behin.
Astelehen, asteazken eta ostiraletan iristen zaizu posta elektronikora.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 943-46 72 36
  • donostia@hitza.eus
  • Ametzagaña, 19 20012 Donostia
  • Nor gara
  • Publizitatea
Berriki Kudeaketa Aurreratua KUDEAKETA AURRERATUARI
DIPLOMA
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.