Bilatu
Sartu
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Auzoak
      • Aiete-Miramon
      • Altza
      • Amara
      • Amara Berri-Loiolako Erribera
      • Añorga
      • Antigua
      • Bidebieta
      • Egia
      • Erdialdea
      • Gros
      • Ibaeta
      • Igeldo
      • Intxaurrondo
      • Loiola-Txomiñenea
      • Martutene
      • Morlans
      • Parte Zaharra
      • Ulia
      • Zubieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Eduki babestua
  • Astekaria
  • 20. urteurrena
  • Iritzia
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Komunitatea
  • Agenda
  • Gehiago
    • ATERKI
    • Jaiak
    • Adimena
    • Nor gara
    • Gure berri
    • Txoroskopoa
    • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
  • Harpidetu zaitez! Izan HITZAKIDE
  • Zozketak
  • Denda
  • Hemeroteka
  • Nor gara
Sartu
Orokorra
Hilberria

Luis Irizar sukaldaria hil da

Xalba Ramirez @xalbaram
2021/12/09

Luis Irizar sukaldari eta “euskal sukaldari handien aholkularia”, ostegun honetan hil da, 91 urte zituela. Sukaldari izateaz gain, irakasle handia izan zen, ehunka ikasle hezi zituen, tartean, Karlos Argiñano edo Pedro Subijana.

1967an, Zarauzko Euromar Hotelaren esparruan, Euskal Herriko lehen Ostalaritza Eskola sortu zuen, eta bertatik sukaldari profesional ospetsuak atera ziren: Pedro Subijana, Carlos Argiñano, Ramon Roteta, Jose Ramon Elizondo eta abar. Handik denbora gutxira, euskal profesional eta frantziar lankideek bultzatutako talde batekin batera, euskal sukaldaritzaren berpiztea bultzatzen zuen bloke bat osatu zuen, “modernizatzeko eta Europako sukaldaritza modernoaren mailarekin parekatzeko”.

Hainbat urtez Euskal Herrian eta gero Madrilen lan egin ondoren, Alcala Hoteleko Zuzendari Gerente eta Irizar Jatetxeko zuzendari jabe gisa, Donostiara itzuli zen Luis Irizar Sukaldaritza Eskola sortzeko 1992an. Luis Irizar beti nabarmendu izan da Sukaldaritzako irakaskuntza profesionalean aritu delako eragile lanetan.

“Maisuen maisu”

Hain zuzen, aurtengo martxoan kaleratu zuen Juan Agirrek Luis Irizar. Maestro de maestros liburua. 1940ko hamarkadan hasi eta gaur egunera arteko Luis Irizarren (Habana, Kuba, 1930) ibilia jasotzen du liburuak. Nola hasi zen Donostiako Maria Cristina hoteleko sukaldean gerraostean. Nola egin zuen Igeldo jatetxetik Madrilgo Jockey mitikora jauzi. Nola joan zen Parisko hoteletatik bueltan Londresko Hiltonera eta aritu zen han ehunka lagunen sukaldeburu. Eta nola ekarri zuen handik irakasteko grina eta sortu zuen Zarauzko Euromar hotelean eskola. Nola aritu zen Madrilgo Alcala hotelean eta Euskal Etxeko Eusko Basque eta Irizar jatetxeetan. Eta nola izan zen 60ko hamarkadan Gipuzkoan lehen Michelin izarra lortu zuena, Oiartzungo Gurutze Berrin.

Dolumin keinuak ugaritzen ari dira sare sozialetan, tartean, Donostiako alkate Eneko Goiak egin duena.

https://twitter.com/EnekoGoia/status/1468925547329818624 

 

Azken egunetako irakurrienak

 

 

Euskaraldia Donostian 2025

Ingurumena
Eguzkitza_parkea

Auditz Akular Eguna antolatu dute larunbaterako Altzan

Euskaraldia
euskaraldia

Jai giro ederrean hasi dute Euskaraldia Donostiako hainbat auzotan asteburuan

Jaiak
erraldoi eguna

Erraldoi Eguna egin dute Antiguan, giro paregabean

Euskaraldia

Abiatu da Euskaraldia dantza eta musika artean

Euskaraldia
'ahobizi' eta 'belarriprest' txapak

Donostiako Euskaraldiko egitaraua, auzoz auzo eta egunez egun

euskaraldia
Euskaraldia_hamaikakoa

Gaur hasiko da Euskaraldia

Euskaraldia
chamorro-agote

«Euskaldun guztiok bateratzen gaituen elementu bakarra da euskara»

Euskaraldia
ramon-goikoetxea

«Espero dugu atleten artean Euskaraldiko gure kamisetek arrakasta edukitzea»

Euskaraldia
esther

«Atzerritarrei euskarazko hiztegi txikiak banatuko dizkiegu»

Euskaraldia
haizea-solagurenbeaskoa

«Euskaraldiko hasierako irrika berpiztu nahi dugu»

Azken bideoak

 

Donostiako azken berrien buletina

Donostiako azken berriak biltzen ditu hiru egunean behin.
Astelehen, asteazken eta ostiraletan iristen zaizu posta elektronikora.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 943-46 72 36
  • donostia@hitza.eus
  • Ametzagaña, 19 20012 Donostia
  • Nor gara
  • Publizitatea
Berriki Kudeaketa Aurreratua KUDEAKETA AURRERATUARI
DIPLOMA
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Zure babesa behar dugu Donostia den horretan aztertzen eta kontatzen jarraitzeko.